Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

 

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                      12. felhívás

 

A csapdákban megjelentek a gyümölcsmolyok és néhol, már a cseresznyelegyek is rajznak! Beindultak a kártevők.

 

► Tavaly óta nincs változás a cseresznyelégy biológiájában és az engedélyezett rovarölők köre is csak egy már meglévő hatóanyagú szerrel, a piretroid csoportba tartozó lambda-cihalotrint tartalmazóval bővült.

A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja a két csersznyelégy faj. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell. A kutatók csigával, teleszkópos botokkal mozgatják le és fel a lapot. Az alsóbb ágra akasztva csak kisebb számban és egy-két héttel később fogják az első egyedeket. Ekkor már elkéstünk, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Ahol megtalálták a sárgalapon az első, jellegzetes szárnymintázatú egyedeket (lásd a fotón) ott ki kell számolni a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét (é.v.i.). Ha a szüretig még „belefér” a felszívódó acetamiprid (14 napos), akkor ez is kiváló. Később már csak a kontakt készítményekkel ismételgethetünk, 7 napos pl. a deltametrin, míg a lambda-cihalotrin hatóanyagból 7 és 3 napos szerek is kaphatóak.

A szüret után szedjék le a fákról a ragacsos lapokat, mert már nincs szükségünk rájuk, a hasznos rovarokat viszont összegyűjtik. (A diólegyek rajzását is ilyen sárgalapokkal követjük, de ezeket később kell kirakni.)

 

► Érdemes rápillantani a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzási táblázatára. Az adatok jól mutatják, hogy mennyire eltérően alakulhat ugyannak a fajnak a rajzása és az egyedszáma az ország különböző pontjain. A múlt héten aknázómolyok esetében 0 és 2600 között, míg a tarka szőlőmoly esetében 0 és 222 között változott ez a szám. http://zsigogyorgy.hu/novenyvedelem/rajzasi-tablazatok/ El lehet kezdeni a védekezést. Tavaly már június 8-án így néztek ki a kezeletlen levelek. Tojásrakás előtt a klorantraniliprol, a fiatal, kicsi hernyók ellen még az acetamiprid hatóanyagúak is hatásosak lehetnek. Az azadirachtin hatóanyagból készült egy a biotermesztésben is használható rovarölő, mely a vadgesztenyére is engedélyezett, az aknázómoly ellen.

 

► Almamoly ellen a fák törzsére most lehet kihelyezni a hernyófogó öveket. Az első nemzedék lárvái költöznek alájuk, bábozódni. A szüretig 10-14 naponta cseréljék és semmisítsék meg. (Hajdan jogszabályok kötelezték a kertészeket a használatára, almára és körtére, még a cseréjüket is ellenőrizték.) Gazdaboltokban megvásárolhatóak, de házilag is elkészíthetőek. Szárazon kell tartani az öveket, érdemes egy körgallérral lefedni a búvóhelynek szánt kötelet, papírtekercset.

 

► A győri kertbarátok kérésére, idén tavasszal egy füzetben is összefoglaltam a gyümölcsfélék és a szőlő növényvédelmével kapcsolatos tapasztalataimat. A Hermes boltok árusítják ezeket, a saját fényképeimmel ellátott, 48 oldalas kiadványokat. Igyekeztem a „vegyszermentes”megoldásokat is bemutatni, az utolsó öt oldalt pedig a hasznos információknak szenteltem: laborok, hatóságok címei, karantén károsítók bejelentése, stb.

 

     

 

Budapest, 2021. május 15.                                Üdvözlettel:                                               Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek