Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                          2021. évi 6. talajos felhívás

 Köszönöm Molnár István Mihály fotóját. Március 4-én készült a Gellérthegyen, idézek a leveléből:A tavaszi ásást már megkezdtem,  ahová ismét borsót vetnék, de a legmorzsalékosabb néhány négyzetméteren sosem látott drótféreg/pattanóbogár/  fertőzést tapasztalok: négyzetméterenként 15 db!” A https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/ honlap szerint, március 4-én 6 0C volt a talajhőmérséklet és száraz volt talajfelszín. Mi még úgy tanultuk, hogy ilyen hideg és száraz talajban 1-1,5 méter mélyen tartózkodnak a rovarok…

Tegnap kertásás közben, fél ásónyom mélységben én is megtaláltam az idei első pajort. Változik az időjárásunk, alkalmazkodnak a károsítók is.

 

Enyhe volt a telünk, valószínűleg nem húzódtak mélyre a talajlakó kártevők és a felszín sem fagyott át annyira, hogy az gyérítette volna őket. Az ilyen szintű fertőzésnél az ágyásváltással kellene kezdeni a védekezést. A fertőzött parcellát érdemes lenne késő őszig gyommentesen tartanai, ugaroltatni. Eközben salátával, félbe vágott krumpligumókkal ki lehetne csalogatni, majd össze lehetne gyűjteni a pajorokat, drótférgeket. Amennyiben kicsi a kert és nem lehet máshova vetni, akkor a riasztó növényekkel is próbálkozhatna. Az internetes hírek szerint a fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetésével is eredményeket lehet elérni.

Amennyiben mindenképpen használnia kell ezt az ágyást, akkor ennél a rovarmennyiségnél már valamilyen talajfertőtlenítést is alkalmaznék. Az igazán nagy hatású, jól gázosodó diazinon hatóanyagú készítményeket kivonták a forgalomból. Maradt a teflutrin hatóanyag melyet két kereskedelmi név alatt is forgalmaznak. Ezek gyorsan gázosodnak és elillannak a talajrétegből, tehát a később felköltözők ellen már nem hatnak. A cipermetrin hatóanyagú rovarölőknek nincs gáztenziójuk, több hétig dolgoznak a talajban. Kontakt készítmények, mozgásuk során főleg a nagy testű lárvák találkoznak, érintkeznek a szemcséivel, ezeknél jelentkezik az ölőhatás.

Főleg a fonálférgekkel küzdők használják, azt a veszélyes mustárgázt képző, általános talajfertőtlenítőt, melynek hatóanyaga a dazomet. Csak a pontosan betartott technológiával juttatható ki.

 

Szerencsére megjelentek a III. kategóriás biológiai készítmények is, ilyen pl. a parazita fonálférgeket tartalmazó, tripszek, meztelencsigák ellen engedélyezett készítmény. Szélesebb hatással rendelkezik a Beauveria bassiana parazita gombát tartalmazó szer. Ez a gombatörzs gátolja a talajban élő fonálférgek, drótférgek, tripszlárvák és cserebogárpajorok szaporodását. Az ismertető szerint gyors hatású és zacskós formában is kapható.

A talajból fertőző gombák ellen a Trichoderma asperellum gombát tartalmazó mikrobiológiai készítmény használható, ennek tasakos változata is van. Több változatban is beszerezhető.

 

A környezetkímélő technológiáért és a 0 napos várakozási időkért cserébe viszont óvatosabban kell bánnunk ezekkel az élő szervezeteket tartalmazó készítményekkel. A tárolásuknál, kijuttatásuknál, keverhetőségüknél szigorúan be kell tartani az előírásokat. Általában a felhasználhatósági idejük is rövidebb. Meg kell tanulnunk a használatukat, mert ezek képviselik a jövőt, már csak a szerkivonások miatt is számolni kell velük. Állítólag a teflutrin hatóanyaga alatt is rezeg a léc az EU-ban…

 

Az vagy amit megeszel” - vallotta Hippokratész, és ez igaz a növényekre is. Az egészséges növény ellenáll a károsítók támadásának. Akinek lehetősége van rá, komposztáljon! Több nyári permetezést is kiválthatunk azzal, ha tápelemekben, mikroorganizmusokban gazdag talajba vetünk, palántázunk.

 

Budapest, 2021. március 19.          Jó egészséget és jó kertészkedést kívánok:                    Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek