Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2021. évi 1. felhívás

 

► Nincs két egyforma év. A kimondottan enyhe tél miatt már most beindult néhány gyümölcsfaj nedvkeringése. Tavaly február 28-án írtam az első felhívást a tavaszi lemosó permetzésről. Ma, február 5-én már azon gondolkodtam, hogy vajon nem késtem el a levelemmel? A mandulát, az őszibarackot és a kinyílni készülő aranyvesszőt (pontosabban aranyfa vagy aranycserje) is ma fényképeztem. Kecskeméti kolléganőm már a piros bimbóhoz közelítő kajszifákra hívta fel a figyelmemet. A jövő héten kezdik a lemosást, az őszibarackosban is.

► Erre biztatom én is azokat a kertbarátokat, akiknél a fatörzsek vagy az ágak kéregrepedéseiben telelnek át a nyáron gondot okozó gombák, rovarok, atkák. (A középső fénykép vesszőjének beszáradt mézharmat foltjai erős nyári levéltetű fertőzésre utalnak. Ez valószínűleg a zöld őszibarack-levéltetvek váladéka, melyek most tojás alakban telelnek a fán. Itt érdemes lenne felvenni a permetezőgépet.) Az idén nem gyérítette a tél az áttelelő károsítókat. Megmozdultak a pajzstetvek és a levéltetvek is. Vizsgálják meg a mandula, a kajszi és az őszibarack fák rügyeit, és ha már kinyíltak, eltávolodtak egymástól a rügypikkelyek, akkor kezdhetik a lemosó permetezést.

 A hatóanyagokban nincs változás: réz (ezt válasszuk a legtöbb gombára és a baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással az atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra). Vásárlás előtt böngésszék át a termék címkéjét.

 

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények (pl. a szerves foszforsavészterek), melyekkel a nyári permetezések során kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek ott most válasszanak inkább az olajos készítmények közül.

A réz egy kicsit visszafogja a növények fejlődését is. Amennyiben még lesznek fagyos éjszakák – az előrejelzések szerint még nincs vége a télnek – akkor ez a hatás akár segíthet is a fagykár mérséklésében.

► A gyümölcsmúmiák eltávolítása, a kéregkaparás és a metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz! Javasolják a szakkönyvek. Az idén lehet, hogy megfordul a sorrend. Aki még most korainak tartja a metszést, az a kertész most permetezzen és majd akkor metsszen, amikor már elmúltak a hideg éjszakák és jól látszanak a fagykárt szenvedett növényi részek. Reméljük, hogy 2021-ben megússzuk az északról beáramló és a talajunkból éjszaka kisugárzó fagyot is!

 

Budapest, 2021. február 05.               Üdvözlettel és jó egészséget:                                       Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek