Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                            2020. évi 21. felhívás

 

A nehéz tavaszi kezdet után szerencsésen alakult a növényvédelmi év. Ha nagyon rapszodikusan is, de még esőt is kaptunk. Szerencsére a kánikulai melegben és a szelektől gyorsan felszáradtak a levelek. A gombák és a baktériumok így nem fertőztek járványszerűen, a rovarok, atkák pedig „hozták a megszokott formájukat”.

 

Jól jellemzi a jelenlegi helyzetet Tóth Miklós kollégám mai levele: „A molyok még nagyon aktívak és még tudnak kárt okozni. A házikerti szőlőtőkéken óriási a madár és darázskár, és csak az tudja megvédeni az érő fürtöket, aki végtelen türelemmel egyenként tüll hálóba fogja azokat. A csigák hétről hétre kapnak elegendő nedvességet, így szaporodnak és szaporodik a kártételük is, az egyedileg dédelgetett növényeinket rágják le elsőként. Így nyár végéhez közeledve sem könnyebb a helyzet, de legalább víz van a talajban.”

A csigákról és a darazsakról nem tudok újat mondani, évek óta küzdünk velük (20. felhívás).

 

► A kései almatermésűekben és a nyárvégi őszibarackban még lehet, hogy permetezni kell a molyrágás megakadályozására (12. felhívás) és a monília ellen (16. felhívás). A napperzselés kivédésére (pl.az egyik szilikáttartalmú lombtrágya) és a tárolási betegségek megelőzése miatt is felvehetjük még a permetezőgépet. Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyen hatóanyagok pl a boszkalid és a piraklostrobin. Antagonista gombát tartalmazó bioszer is beszerezhető.

Az alma tárolhatóságát a gyümölcsök kalciumtartalma is befolyásolja. Még pótolhatjuk, lásd a 17. felhívást.

 

► A szőlőben a fürtöket már nem károsíthatja a lisztharmat és a peronoszpóra, de ez utóbbi a fiatal levelek leszárításával még gondot okozhat és persze még a szürkepenész is megjöhet.

 

Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elviheti a szőlő szürkepenészes (botritiszes) rothadása. A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy míg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott.

Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, ha már feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt.

Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, akkor pl. a ciprodinil, az azoxistrobin, a fludioxonil, a fenhexamid, a boszkalid, a fenpirazamid hataóanyagú gombaölők segíthetnek az engedélyezett III. kategóriás készítmények közül. Kis kiszerelésben már a metiram hatóanyagú gombaölő bevethető, mely egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett. Egy parazita gombát tartalmazó „bioszerünk” is van, melynek várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

 

► A zöldséges ágyásokba megérkeztek a poloskák is. Mintha ezekből is kevesebb lenne az idén. Az érésben lévő terményeknél mindig bajban vagyunk a növényvédelemmel. A lambda cihalotrin a színeződés kezdetéig használható pl. a paradicsomban. A poloskák viszont folyamatosan támadnak. Vajon a leszüretelt paradicsom bokrokat, a rajtuk lévő félig érett sárgás-zöld termésekkel ismét felfoghatjuk, úgy mintha most indulna a színeződésük? Az Óbudai Megfigyelőkertben  letakarítottam a poloskákat.

 

► Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a bogyókon. Az almához hasonlóan még itt is pótolhatjuk (17. felhívás).

A termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem a kálium. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Adagolhatjuk a talajra, de a leveleken át is felszívódik. Magas K tartamú NPK műtrágyák és lombtrágyák segíthetnek.

 

Budapest, 2020. augusztus 12.                   Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, www.magyarnovenyorvos.hu

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek