Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                                  2019. évi 10. levél

 

► Lassan befejeződik a növényvédősök munkája. Még egy hétig nézzük az előrejelző csapdáinkat. A vadgesztenyelevél-aknázómoly már befejezte a rajzását, a lehullott levelekben, báb alakban fog telelni. A selyemfényű puszpángmolyt második éve csapdázzuk az országos hálózatunkban. A tavalyihoz képest az idén mindenképpen erősebb volt az őszi rajzás, nagyobb tavaszi kártételre számíthatunk. De ebbe még a tél is beleszólhat… A lehullott vadgesztenyelevelek összegyűjtésével és megsemmisítésével és az összeszőtt buxuslevélkék (hernyófészkek) kicsipegetésével csökkenthetjük a jövő évi induló fertőzést.

 

► Erősen levéltetves évünk volt és a nyár eleji több hetes esőzés miatt a kórokozó gombák is jól érezték magukat. Több fafajunknál is érdemes lesz elvégezni az őszi és a tavaszi lemosó permetezéseket. Beindult a lombhullás, el lehet kezdeni a munkát. Érdemes átgondolni a következő kérdéseket:

 

  • Természetesen a legfontosabb azt tisztázni, hogy milyen közterületi fajokon, milyen károsító ellen kell védekezni? Ennek a megválaszolását bízzák a növényorvosra, aki leginkább akkor tud segíteni, ha látta nyáron a fákat, őszig követte az egészségi állapotukat.

 

  • A növényvédő szerek kiválasztása szempontjából, fontos tudnivaló az, hogy el lehet-e végezni az őszi és a tavaszi lemosó permetezést is? Amennyiben az évvégén lejár a növényvédős szerződése, akkor a rügypattanásig, a tavaszi lemosás kezdetéig létrejön-e az új vállalkozói szerződés vagy lejátszódik-e a közbeszerzési eljárás? Optimális esetben váltott készítményekkel permetezhetünk, pl. ősszel gombaölőkkel majd tavasszal olajos rovarölőkkel. Amennyiben csak az egyik időpontban kezelhetünk, akkor döntenünk kell arról, hogy melyik károsítót célozzuk meg.

 

Javaslom, hogy lemosó permetezést kapjon a platán (platán csipkéspoloska, apignomónia), a vadgesztenye (levél és gubacsatkák, 10.19-i a baloldali fotó), a hársak (atka, levéltetű), a tölgy (tölgy csipkéspoloska), az akác, a juhar, a szivarfa, a berkenye, a galagonya és a díszalma (levéltetvek).

Az amerikai lepkekakócának több száz tápnövénye van, a kérgrepedésekben tojás alakban telel. Pajzstetvek az összes fászsárún megtalálhatóak, egyre komolyabb gondot okoz pl. az ostorfán. Ne feledkezzünk meg róluk sem!

 

Gyakran a rovarkártételnél is nagyobb gondot jelentenek a kórokozó gombák. Az aláhúzott fák esetében a lisztharmattal is számolni kell. A rügypikkelyek alatt illetve a lehullott, fertőzött leveleken telel át a gomba.

Jelenleg a lehullott lomb összegyűjtése és eltávolítása a legfontosabb teendő. Tavasszal a rügypattanástól számított 1- 2 héten belül kell majd a kis levélkéket megvédeni. Ezzel egyben a továbbterjedést is megakadályozzuk. Ugyanez a teendő a vadgesztenye guignardiás levélfoltosságánál is (10.19-i a középső fotó).

 

 

► A közterületeken cserépben, dézsában álló leanderek sem bírják a szélsőséges nyarainkat. A legyengült növényeken dőzsölnek, szaporodnak az atkák, a levéltetvek és a pajzstetvek. A közterületekre is engedélyezett acetamiprid hatóanyagú rovarölő permetszer a gyökéren át is felszívódik, és szépen letisztítja a tetveket. Tehát a téli betárolásuk előtt egy elzárt, nyitott légterű udvarban végezhető el a beöntözés, növényorvos irányításával. Sajnos az atkák ellen (jobboldali kép) csak a 7-10 naponta ismételt permetezéssel védekezhetünk, a hexitiazox hataónyagú atkaölővel. Érdemes most ősszel letisztítani a kártevőktől a bokrokat, mert a téli pihenő alatt is terjedhetnek, károsíthatnak. Gyakran csúnyábban hozzuk ki a növényeket, mint ahogy beszállítottuk azokat.

 

Az utolsó idei levelem írtam. Köszönöm a visszajelzéseiket! Jó pihenést és Kellemes Ünnepeket kívánok!

 

Budapest, 2019. október 22.                      Üdvözlettel:                                                    Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek