Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                                        2019. évi 9. levél

 

► Szeptember végén egy budai a hársfát kellett megnéznem. A hangyák, a darazsak és a katicabogarak már sejtették, hogy a levéltetvek okozhatták a gondot, ezért született a lakossági bejelentés. Nem kellett sokáig keresgélnem, a levelek fonákán valóban találtam még egy-két levéltetű lárvát. A panaszos is elfogadta, hogy ezek miatt már nem érdemes lepermetezni a fát. A mézharmatra telepedő korompenész gombától feketéllő levelek viszont arról árulkodtak, hogy nyáron erős fertőzés lehetett. A hárs-dísztetű egész életében a hárson tartózkodik, a tojásai is azon telelnek át. Erős tavaszi fertőzésre számíthatunk.

Levéltetves évünk volt, a legtöbb közterületi növényünket megsanyargatták. A legtöbb faj a fásrészeken, a kéregrepedésekben vészeli át a telet. A télvégi olajos lemosó permetezéssel gyéríthetjük a számukat.

 

► Azt már tudtuk, hogy megérkezett Budapestre a tölgy csipkéspoloska, de már a jelentős kártétele is felfedezhető városszerte. A fotó szeptember közepén készült a Vérhalom játszótéren. Szerencsére rendelkezünk olyan rovarölő hatóanyagokkal, melyek közül választhat a növényorvos: az acetamiprid, a deltametrin, a paraffinolaj mellett a platán csipkéspoloskára engedélyezett pimetrozin is hatásos lehet. A levelek fonákán szép számmal csoportosultak a lárvák, még most is indokolt lehet a védekezés. Télen-télvégén pedig a kéregrepedésekben áttelelő imágókat gyéríthetjük valamelyik olajos rovarölővel.

Hogyan permetezzünk a gyerekek, emberek által látogatott parkokban? Még egy-egy padot, kisebb játékot le tudunk fedni fóliával, de az egész területen ez megoldhatatlan. A permetezés utáni slagos lemosás sok növényvédő szert eltávolít, de még ez sem tekinthető biztos megoldásnak. Milyen várakozási időkkel számolhatunk a játszótereken? Mikor mászhatnak fel újra a fém vagy a fa játékokra? Érdemes lenne alaposabban utánanézni a kérdésnek! Talán a megfelelő minőségben kivitelezett injektálás lesz a megoldás.

 

  

 

► A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a gyümölcsmolyok és a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását szeptember végéig figyeli az országos előrejelző-csapdahálózataival. A selyemfényű puszpángmoly esetében október végéig ellenőrizzük a feromoncsapdákat. (www.magyarnovenyorvos.hu)

Amint a táblázat is mutatja, szokatlanul erős rajzás indult meg kb. egy hónapja. Az augusztus eleji lepkék már a párzáson és a tojásrakáson is túl vannak, sőt már a hernyók is kikeltek és rágnak. Várható, hogy folytatódik októberben is a molyok kirepülése. A lárváik őszi károsítására is gondolnunk kell és arra is, hogy ezek a kisméretű hernyók fognak áttelelni, az összeszőtt levelek védelmében. Ha nem gyérítük az őszi permetezéssel a hernyótársaságot vagy nem viszi el őket a téli fagy, akkor jelentős tavaszi kártételre számíthatunk.

Budapest, 2019. szeptember 21.                      Üdvözlettel:                                              Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek