Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                                        2019. évi 8. levél

 

► Augusztus végén atkás fagyalsövényhez hívtak. Az atka és a fagyaltripsz (más néven orgonatripsz) kezdeti kártétele tényleg összetéveszthető. A későbbiekben a tripsz által szívogatott levelek torzulnak, felhólyagosodnak, törékennyé válnak és csillogóan ezüstös színűek. A fonákon található fekete ürülékszemcsék is a tripszekre utalnak. Őszre teljes lombhullást is okozhat ez a szabad szemmel alig látható rovar. Még egészségesnek mondható levelek mellett fotóztam a kártételét. Védekezés nélkül vajon meddig lesznek üde zöldek a rügyekből kibújó levélkék? Szerencsére közterületre engedélyezettek az acetamiprid, a deltametrin, az abamektim és a paraffinolaj hatóanyagú rovarölők. A lehullott lomb megsemmisítésével is csökkenthetjük a következő évi fertőzést. Orgonán is hasonló tüneteket okoz, de hárson is leírták már ezt a fajt.

 

► A fenti sövényen fényképeztem a lapos kórócsiga telepeit. A nyári forróság kivédésére mászik fel a száraz, meleg talajról a kórókra, kiszáradt fákra. Nyálával lezárja a háza bejáratát és így óvja magát a kiszáradás ellen. Igazából nem károsít, a szakirodalom szerint főleg elhalt növényi részekkel táplálkozik. Itt sem láttam a rágásnyomait a leveleken. Nyugtassák meg a bejelentőket, inkább csak csodálják a libasorban pihenő csigákat.

 

► Sajnos már megszokott látvány a fák augusztusi levélszáradása. A kánikulai forróságnak, a napsugárzásnak és a felvehető tápanyagok hiányának is szerepe lehet a levélszélek beszáradásával induló folyamatnak. Végül a nyár végi teljes lombhullás is bekövetkezhet. Minél tovább zölden kellene tartani a lombot! A legtöbb gyümölcsfánál most alakulnak ki a következő évi termőrügyek, a leszüretelt fák védelmével már a 2020-as idényre gondolnak a kertészek. A közterületen sincs ez másképpen. A fotoszintézissel megtermelt tápanyagok most épülnek be a vesszőkbe, rügyekbe, ezzel segítik a növények hideg és szárazságtűrését, tavaszi fakadását.

Most lombtrágyázással segíthetjük a növényeinket. A legfontosabb közterületi fafajainkat fényképeztem a napokban. Még mindegyiken található annyi zöld levélfelszín, amin keresztül fel tudják venni a levéltrágyák mikroelemeit. A tápanyaggal jól ellátott, egészséges bőrszövetű növények jobban bírják a szélsőséges időjárást, a károsítók támadását és a városi stresszt. A besodródó, barnuló levélszélek kialakulásában a káliumhiánynak is szerepe van. Részben ezt is pótolhatjuk a lombtrágyázással.

A biokondícionálók és biostimulátorok többségét a stressztűrő képesség fokozására ajánlják. Érdemes lenne néhány kísérletet beállítani ezekkel a „bioszerekkel”. Az ültetvényekben már bizonyítottak. Humusz- és huminsavat, algát, aminosavakat, illóolajokat és tápanyagokat tartalmaznak. Nem növényvédő szerek!

 

Budapest, 2019. augusztus 26.                        Üdvözlettel:                                              Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek