Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 9. felhívás

 

Az Európai Unióban 2014-től kötelező az integrált növényvédelem alkalmazása. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy csak akkor nyúljunk a növényvédő szerekhez, ha már minden más védekezési lehetőséget kimerítettünk.

Néhány károsító esetében biztosan fel kell venni a permetezőgépet, egyelőre csak így tudunk védekezni ellenük. Ilyen pl. a virágfertőző monília, a tafrina és a cseresznyelégy. Virágzás után a kis gyümölcsök megvédése kiemelt feladatunk. Ekkor általában érdemes lepermetezni a fákat. A permetlé összetételét az adott év időjárása és károsítói alapján alakítjuk ki.

 

► A növényeink örömére megérkezett a májusi eső. Ennek a kórokozó gombák is örülnek, mert többségük a nedves levélfelületen tudja elindítani a fertőzését. Még mindig támadhat a tafrina (2. felhívás) és a melegebb napok után biztosan számíthatunk a levélbetegségekre és az almatermésűek varasodására.

A rovarok is beindultak. Előrejelző hálózatunk csapdázási adatai azt mutatják, hogy, gyakorlatilag az összes moly, a poloskaszagú szilvadarázs és a cseresznyelégy is megjelent a kertekben. (Mellékelem a táblázatot, a későbbiekben megtalálják szponzoraink honlapján, hetente frissítjük. Érdemes egy pillantást vetni a számokra.)

 

Most permetezést javaslok az almatermésűek, a szilva, az őszibarack, a kajszi esetében is. (A cseresznyelégy ellen is készülhetünk. Nincs újdonság a technológiában, erről a következő felhívásban még írok.)

A felsorolt rovarok ellen, ebben az esős időben valószínűleg továbbra is valamelyik acetamiprid hatóanyagú lesz a főszereplő, ebből felszívódó rovarölők készülnek. A gombák ellen is felszívódó (szisztemikus) szert kellene választani.

 

-Az alma és a körtevarasodás áttelelő spórái (az aszkospórák) már eddig is szóródtak. Fertőzni még nem tudtak, mert idáig nem találtak nedves levélfelületet. Az érzékeny fajtáknál ugyanúgy el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat esetében javasoltam a 8. felhívásban. A lisztharmat elleni felszívódó gombaölők közül jó néhányat varasodás ellen is engedélyeztek, pl. a difenokonazol és a penkonazol hatóanyagúak. Tehát ezekkel kettős hatást érhetnek el, az egymást követően, 2-4 alkalommal ismételt permetezésekkel, az ún. szisztemikus blokkal. Természetesen szép számmal találunk kizárólag a varasodásra ajánlott gombaölőt is pl. a ciprodinil hatóanyagúakat.

Még mindig kiváló a réz és a szintén kontakt mankoceb hatóanyag. Rézpótlónak is hívják, nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a körtéknél illetve viaszosodásig, az almafajtáknál is figyelni kell. A mankocebet sok gombaölőben megtalálhatják , a hatásukban nincs különbség.

 

-A csonthéjasoknál is a korábbiakban illetve a most felsorolt rovar és gombaölők közül választhatnak. Kérem tájékozódjanak a gazdaboltokban.

 

A száraz de a túl nedves talajokból is nehezen veszik fel a tápanyagokat a növények pl. a vasat. Sárgulnak a gyümölcsfák levelei. Vasat (Fe) és egyéb mikroelemeket is tartalmazó lombtrágyával kombinálják a permetlevet.

 

Többször szóltunk már a felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciáról. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé.

 

► A fent felsorolt gombák és rovarok ellen megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni. Még nem késtünk el! Az Országos Meterológiai Szolgálat valószínűségi időjárás-előrejelzése május 16-ig mutatja a várható időjárást. Szerda kivételével az ország egész területére mindvégig szelet és csapadékos időt jósol. Úgy tűnik, hogy nem várhatunk a száraz napokra, amint lehet kezdjenek hozzá a munkához. Az idei tavasz ismét feladta a leckét.

   

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédő szer adatbázishoz látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

 

Budapest, 2019. május 6.                               Üdvözlettel:                                                     Zsigó György, NMNK

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek