Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                                        2019. évi 4. levél

 

► Budapesten nehezen haladunk a vadgesztenyék permetezésével. Viharos szelek és váratlan esők akasztják meg a munkát. A szélsőséges időjárásra és az elhúzódó molyrajzásra számítva a diflubenzuron + penkonazol + paraffinolaj hatóanyagokat tartalmazó szerkeverékünket az acetamipridet tartalmazó készítménnyel is kiegészítjük. Ez utóbbit a biztosabb és hosszabb hatás reményében adagoljuk a keverékhez. A bőrszövet alá bejutó fiatal hernyókra hatásos lehet, mert felszívódó rovarölő.

 

►Az acetamiprid kiváló érintő (kontakt) hatását bizonyította, hogy egyes helyszíneken 20-30 májusi cserbogár is lehullott a fákról, rögtön a permetezés utáni percekben. (Lásd fotót.) Néhol tömeges rajzásról és nagy levélkártételről tudósítanak az ültetvényekben dolgozó kollégák is. Érdemes nyitott szemmel járni a közterületi fasorokban is, mert a bogarak polifágok, károsíthatják pl. a tölgyet, a juhart, a hársat vagy a kőrist. A levelek megrágásával inkább csak esztétikai kárt okoznak de a talajba rakott tojásokból kikelő pajorok a legveszélyesebb erdészeti és gyümölcskártevők közé tartoznak. (Már Lippay János is említi az 1664-ben kiadott Posoni kert-ben.) A gyökereket megrágják, a fák hervadnak majd elszáradnak. A talajban nem tudunk védekezni ellenük! Csak a repülő, párosodásra készülő egyedek permetezésével akadályozhatjuk meg a tojásrakást és a pajorok kártételét.

 

  

► A korábbi években főleg a zselnicemeggy fákon és bokrokon, tavaly a galagonyákon károsítottak a pókhálós molyok. Az enyhe tél után korai megjelenésükre számítottam, de csak tegnap találtam meg az első kis hernyófészkeket a már virágzó galagonyán. Keresni kellett a szövedékes ágvégeket! Úgy tűnik, hogy csak néhány fát érint a kártételük. Egyelőre nem védekeztünk, de követni kell a terjedésüket.

Nemsokára bábozódnak a hernyófészkükben, majd még a nyáron kirajzanak, párzanak és tojást raknak. A kikelő fiatal hernyók már nem károsítanak, a közös tojáscsomó alatt telelnek át. Egy nemzedékesek. Jövő tavasszal éhesen ébrednek, valószínűleg majd újra találkozunk velük. Az olajos téli lemosással gyéríthetőek.

Egyébként a lerágott levelek hiányát gyorsan pótolja a fa. Elsősorban a lakosságot zavarja a vándorló, fonálon himbálózó hernyók látványa.

 

► Még hetekkel ezelőtt beszélgettem Csordás Csaba maroslelei növényvédős kollégámmal. Egy fenyőhöz, pontosabban a fán vándorló kéregtetvek tömegéhez hívták ki. Tegnap az egyik óbudai óvodában találkoztam ugyanezzel a jelenséggel. Hangyák társaságában több ezer kifejlett rovar és lárva csoportosult, feketéllett a falon és a kerti út mellett. A közeli fénykép is itt, a fehér szegélykövön készült. A fenyő törzsén pedig hosszú sorokban vonultak a tetvek. Idáig csak elvétve találkoztam ezzel a rovarral és úgy láttam, hogy közterületen nem okozott nagy kárt a növényeken. Inkább csak ijesztő a látványuk.

Az óvoda udvarán természetesen nem vállaltuk el a permetezést, itt csak egészségügyi irtószerekkel pl. egyes aeroszolokkal illetve egészségügyi gázmester segítségével végezhetik el az irtást.

A növényvédő szereket csak az engedélyokiratukban megadott növényekre és technológiával lehet felhasználni. Az engedélyüktől eltérően lakóépülteket, házfalakat vagy kerti berendezéseket nem kezelhetünk a növényvédő szerekkel, mert ezekben az esetekben nem vizsgálták a hatóanyagok bomlási folyamatait, a készítmények veszélyességét az emberi egészségre illetve a környezetünkre. Mikor játszhatnak a gyerekek újra a rovarölő szerrel lepermetezett kertben? A kérdésre nem tudnék válaszolni.

 

További növényvédelmi előrejelzésért és fotókért, a rajzási táblázatok megtekintéséért látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

 

Budapest, 2019. április 27.                                   Üdvözlettel:                                            Zsigó György, NMNK

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek