Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              2019. évi 4. felhívás

 

Tavaly március 3-án hirtelen fagyosra fordultak a napok, a megpattant rügyek miatt aggódtunk. Az idén a virágokat félthetjük. Dr. Sicz György március 22-én bibefagykárral szembesült a kajszifáján, Küh Annamáriától pedig az alábbi fényképet kaptam. A barnuló szirmok mutatják a fagy hatását. „A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban -7 és +6 fok között alakul” az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra vonatkozó előrejelzése szerint.

 

► Szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 0C alá hűlhet a levegő. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a - 6-8 0C –os fagytól is megóvhatják a fáikat.

A házikertesek csak a szomszédokat zavarnák pl. a begyújtott nedves szalmabálákkal. A talajok hőtárolóképességet megnövelő felszíni öntözéssel állítólag 1 méteres magasságig mérsékelni lehet a hideg hatását. Talán a málnásokban eredményes lehet… Mi leginkább a fáink jó kondíciójában bízhatunk. A rügypattanás környékén segíthet a bór és borostyánkősav összetételű lombtrágya „elsősorban gyümölcsösben használják kisebb mértékű fagykár megelőzésére, illetve a fagykár mérséklésére”. Állítólag már a kinyíló rügypikkelyekből és a vesszőkből is felszívódik, de a virágzásban is bevethető. Kis kiszerelésben is kapható.

A virágok megvédésére még szóba jöhetnek egyéb pl. algát, káliumot, kalciumot, vitaminokat, hormonokat és cukrokat tartalmazó készítmények és a biostimulátorok.

A kollégák szerint - 2-3 0C éjszakai lehűlést tudnak kivédeni a felsoroltakkal. (Ez is nagy szó, mert a bibékre már ez is végzetes lehet…) A fagyot megelőzően és utána is permetezni kell velük.

Néha a beáramló északi hideg levegő is komoly kárt okozhat. A szállított fagy ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni. Hiába kevernek, mert a felső légréteg is 0 0C alatti, a füstöt, meleget pedig elfújja a fagyos szél.

kajszi fagy

levéltetű

 

lisztharmat

 

lisztharmat

 

A károsítók is felébredtek. A pénteki fényképek egy fiatal díszalmafácskán készültek. Az almalevél-pirosító levéltetű kolóniái mellett a beteg rügyekből kibújó lisztharmatos levélkéket is megtaláltam a fán.

A díszfákon is megjelenhetnek a kertekben megismert károsítók: a vírusok, a molyok, a tetvek, az atkák, a lisztharmat és a monília fajok, vagy pl. a tűzelhalás baktériuma. Ezekre a növényekre is gondolnunk kell a védekezés tervezésekor.

Az önkormányzatot kérjék meg a permetezésre, amennyiben a közterületen állnak a fák. A parkokban, utcákon, játszótereken csak növényorvos irányításával és speciális növényvédő szerekkel lehet permetezni.

 

Budapest, 2019. március 30.                               Üdvözlettel:                                                Zsigó György, NMNK

 

 

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek