Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az októberi időjárás eddig a vénasszonyok nyarának megfelelően, kellemes meleggel, sok napsütéssel örvendeztetett meg bennünket. A nappalok tartósan 20 C0 körül alakultak, éjszakánként viszont a derült időnek köszönhetően inkább 10 fok alá csökkentek. A nagy hőmérsékleti különbség miatt reggelente igen erős a harmatképződés, ami csak a déli órákra szűnik meg. A kertekben és a szántóföldön a beérett termés java részét már betakarították, csak a késői káposztafélék, a gyökérzöldségek, a cékla vár a sorára.

Az idei nyár viszontagságai messzemenően kihatottak a gyepek-pázsitok sorsára is. A magas hőmérséklet, a légköri aszály, a csapadék hosszantartó hiánya még az öntözött pázsitokat is megviselte, a víz nélkül maradt területekben pedig maradandó károkat okozott. A szélsőséges állapotban változás csak az augusztusi-szeptemberi esőzések után következett be. A természet kész csodája, hogy a megmaradt növényzet nagyon rövid időn belül megpróbált regenerálódni. Most, a tél kezdete előtt még sokat tehetünk, hogy gyepjeink sorsa kedvezőbbre forduljon, és életerősen vészelje át a fagyos hónapokat. Tápanyagutánpótlásra már csak olyan kondícionáló készítményeket, műtrágyákat, szerves anyagokat használjunk, melyek a növények fagytűrését segítik elő. A nitrogén túlsúlyos készítmények alkalmazását most kerüljük, inkább tegyük félre a tavaszodás kezdetére. Jót tesz a télállóság növelésének a magas kálium tartalmú keserűsó (káliumszulfát) kipermetezése a gyepek felületére vagy öntözővízzel való kijuttatása. A készítmény magas dózisban sem fitotoxikus a növényekre, viszont visszafogja a lombozat növekedését, erősíti a gyökérsarjak télállóságát. A pázsitok rendszeres nyírására még most is szükség van, de a tarlómagasságot emeljük fel, nehogy az első fagyok károsítsák a nyugalmi állapotban levő rügyeket a gyökérnyakon. A fűnyírással távolítsuk el a lehullott faleveleket, mert a tartós árnyékolás, pláne, ha vizes a falevél károsítja a gyep növényzetét. A nyár során keletkezett elhalt levélzet eltávolítása elősegíti az élő növények fejlődését, levegőhöz juttatja a gyepet. Ha az árnyékos részeken mohásodást látunk, azt különösen fontos eltávolítani, mert képes kipusztítani az élő gyepet is, a moha télen is képes fejlődni, ezért feltétlenül megakadályozandó megerősödése. A legmegfelelőbb eszköz a gyepszellőztető, gyephasogató a megtisztításra, de ennek híján megteszi egy lombseprő is.

 

Komposztálásra váró falevél

Néhány gyümölcsfa már ledobta lombozatát, a lehullott levelek gyorsabb humifikálódását elősegíthetjük, ha nitrogén tartalmú tápoldattal (ammóniumnitrát, karbamid, mikramid, stb.) lepermetezzük. A nitrogén felgyorsítja a levelek bomlási folyamatát, és hamarabb válik felvehető tápanyaggá, komposzttá a falevél. A lebomlás során néhány növényi kórokozó szintén elpusztul, így egészségesebb lesz a gyümölcsfák környezete.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek