Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Október második dekádjára tartósan csapadékmentes, száraz időjárás alakult ki a kárpát medencében. A nappali hőmérsékleti maximumok folyamatosan 15-20 C0 körül alakulnak, éjszakánként viszont már csak 5-10 fokra lehűl a levegő. A sok napsütés kedvez a talajok száradásához, így nagy erőkkel folynak a betakarítási és őszi vetési munkák. A talajok felső rétegének optimális átnedvesedése kedvez a jó minőségű vetőágyak készítésének, az eddig elvetett őszi árpa gyorsan kikelt, kiegyenlített az állomány.

Növekedésben az őszi káposztarepce jár legelöl, már az utoljára elvetett területeken is 2-4 levelesek a növények, de a legfejlettebbek már a 6-8 leveles állapotnál járnak. A száraz-meleg idő kedvez a bolhakártevők tevékenységének, még most is nagy tömegben tartózkodnak a vetéseken, de a fejlett állományok kompenzálni tudják a lombozaton okozott veszteséget. A korábban elvégzett rovarölő szeres kezelések hatására alacsony a repcedarázs okozta kár, a darazsak már nem repülnek a sárgatálakba illetve a ragacsos fogólapokra, a lárvakártétel pedig minimális mértékű. A még meglévő repce árvakeléseken viszont sokkal nagyobb a repcedarázs fertőzöttség, úgy tűnik, hogy ez csalétekként szolgált a kártevő számára. Kisebb területeken lombkártevőként még jelentkezik a gyapottok bagolylepke és a gamma bagolylepke hernyója, de a jelenlegi fertőzöttség inkább lokálisnak tekinthető. Eddig a mezei pocok betelepedése kisebb mértékű, a lakott járatok szórványos fertőzést okoznak, kolóniák még nem alakultak ki. Ennek ellenére a fertőzés további alakulását folyamatosan figyelemmel kell kísérni. A fejlődő vetéseken már megjelentek a levéltetvek, az első kolóniák már kialakulóban vannak. A vírusfertőzést a levéltetű populáció könnyűszerrel átviszi az eddig egészséges növényekre az árvakelésekről és a vad keresztesvirágú növényekről. Sürgető feladat a kalászos árvakelések megszüntetése a vetésekből, mert a növények helyenként már bokrosodnak, valamint a regulátoros kezelések elvégzése szintén időszerű.

 

repce gyomos állomány

Az őszi árpa vetések egyrésze már 1-3 leveles fejlettségű, de a többi állomány még inkább a kelési stádiumban van. Megkezdődött a búza vetése is. A vetőágyak jó minőségűek, így gyors kelés várható. A kikelt árpára máris betelepedtek a szárnyas gabona levéltetvek, a kis kolóniák itt is kialakulóban vannak. A kalászos árvakeléseken már megfigyelhető a levelek hálózatos levélfoltossága, ami figyelmeztető jel, hogy veszélyben vannak az elvetett területek is.

A korábban betakarított kukorica területeken tömegesen kelnek az elszóródott szemek, ami vonzó hatással van a mezei vadakra, különösen a vaddisznóra. A veszély most elsősorban a kelő kalászosokat érinti, mert egész télen visszajárnak majd a vadak. Gondoskodni kell a vadriasztásról.

Részletes növényvédelmi előrejelzéssel találkozhatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek