Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

A növényegészségügyi eseményeket továbbra is az egész országot uraló szárazság határozza meg. Gócosan ugyan, de néhány helyen esett eső, de ez alapvetően nem változtatott a rendkívül súlyos helyzeten. Éjszakára már jobban lehűl a hőmérséklet, de nappal a 30 C0 feletti hőmérséklet az uralkodó. A betegségek életfeltételei továbbra is minimálisak, a kártevők viszont sok gondot okoznak.

A repce-és kalászos gabona tarlókon a hántás megtörtént, de a gyomosodás és az árvakelés minimális, így a tarlóápolásra eddig alig volt szükség. A kikelt repce és kalászos növényeken tömeges a szomját oltó és táplálkozó földi-és keresztesvirágú bolha. Más kórokozót és kártevőt nem figyelhetünk meg. A jelenlegi viszonyok a nehezen irtható, veszélyes gyomnövények gyérítésére sem alkalmasak.

kukorica fuzáriumos csőpenész

Jelentősebb javulás minimális reménye híján, nagy területen (főként az Alföldön és a Mezőföldön) silózzák a szemes terménynek szánt kukoricát, hogy legalább tömegtakarmány legyen a kérődző állatok számára. A kisült legelőkön legeltetni sem lehet, így már most a táplálék pótlására van szükség. A szemesnek meghagyott táblákon több helyen megindult az érés, de azért néhány kártevő jelenlétével még számolni kell. A kukoricamoly második nemzedéke tájegységenként változó intenzitással rajzik. A károsítás elsősorban a szárban figyelhető meg, csőkártétel még nem látható. Az amerikai kukoricabogár imágók rajzása és károsítása az utóbbi napokban jelentősen lecsökkent, a bogarak lassan befejezik élettevékenységüket, viszont a Mezőföldön kihelyezett fénycsapdákban egyre több a gyapottok bagolylepke imágó. A korábbi rajzásból származó hernyók kártétele nyomán a szárazság ellenére gyarapszik a fuzáriumos csőpenészes kukoricacső. A rajzó lepkék aktivitása alapján a károsítás növekedéséra lehet számítani, de a kártétel más növényeken, elsősorban zöldségféléken (zöldbab, paradicsom, paprika) is jelentkezni fog.

A kukoricához hasonlóan, a napraforgó betakarítása is megkezdődött. Deszikkálásra ugyan nem volt szükség, a termés igen szerény, inkább termésmentésnek lehet nevezni. A még álló táblákon folyamatosan száradnak a levelek, már csak a felső néhány levél zöld. A levéltetű károsítás miatt ezek a levelek is senyvednek. A kényszerérett tányérokon helyenként a napraforgórozsda és alternária tünetei láthatók, valamint baktériumos erjedés miatt halnak el a fejek. Más betegség nem okoz problémát. A lombozatát vesztett napraforgó táblákon egyre erőteljesebb a parlagfű előretörése, lehet, hogy emiatt lesz szükség az aratás előtti lombtalanításra.

A kényszerű érés miatt folyamatosan szedik a burgonyát, változó a betakarítható termés nagysága.

Részletes növényvédelmi előrejelzést láthatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek