Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az elmúlt időszakban a gazdálkodók gondolatai alapvetően az időjárás ritkán tapasztalt szélsősége körül forog. A hónapok óta tapasztalt aszály és a hozzá kapcsolódó hőség már most is hatalmas károkat okozott, de hatásai később is érezhetők lesznek. A káros hatások nemcsak az embereket sújtják, hanem a termesztett növényeket is. Csökken élettevékenységük, a termés lehullik, de a jövő év termését biztosító rügydifferenciálódásra is negatív hatással van. Számos növény lehullajtja levelei egy részét, így csökkentve párologtató felületét. Mindezt a túlélésért teszik. A kórokozók most kevésbé képesek komolyabb fertőzést okozni, de néhány kártevő azért ebben a helyzetben is okozhat érzékeny károkat.

Az almásokban a növénykórtani helyzet alig változott, a varasodás fertőzés és a lisztharmat is megérzi a hőséget és a szárazságot. Az alacsony relatív páratartalom még öntözött körülmények között is érezteti negatív hatását. Stagnál az almamoly folyamatos rajzása, nem emelkedett a csapdázott lepkék száma, akárcsak a levélaknázó molyoké. Valamelyest kevesebb vértetű telepet találni az ágakon és hajtásokon. A levéltetvek szinte eltűntek a hajtásvégekről. Az emelkedő gyümölcshullás szinte mindenütt érezhető, egyrészt a vízhiány, másrészt az almamoly fertőzés miatt. A későbbiekben várhatóan több lesz a moníliával fertőzött gyümölcs a fákon és a fák alatt.

 

Dióburok fúrólégy csapda

Csonthéjasoknál a kajszi érése a végéhez közelít. A később érő fajtákra jellemző a termés fonnyadása és a fokozott termés és levélhullás. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly most alig rajzik, de a korábbi fertőzés miatt itt is sok a moníliás gyümölcs. Már érnek a korai szilvafajták is, a gyümölcsméret kisebb, mint a korábbi években. A meggynél és a cseresznyénél tapasztalható élettani lombhullás mellett egyre jelentősebbé válik a blumeriellás levélfoltosság okozta levélveszteség. Amennyiben erősödik ez a tendencia, akkor az hatással lesz a jövő évi termést megalapozó rügydifferenciálódásra ezeknél a fáknál is.

Sarkantyúkán földibolha levélrágás

Folyamatosan emelkedik a nyugati dióburok fúrólégy rajzása a kihelyezett sárga ragacsos fogólapokon, ezért itt az ideje a védekezésnek, mielőtt komolyabb károkat okozna a kártevő. Elhúzódó rajzásra kell számítani, ezért rendszeresen ellenőrizzék a csapdázott legyek rajzásdinamikáját.

Már a szeder ültetvényekbe kihelyezett foltosszárnyú muslica csapdák is fogják a kártevőt, tehát itt is időszerű a védekezés megkezdése, bár a védelmet nehezíti a szüret kezdete.

A szomjazó és éhező földibolhák egyre nagyobb károkat okoznak néhány, elsősorban a keresztesvirágú zöldségkultúrában. Most megjelentek a sarkantyúka dísznövényen is, a leveleket képesek órák alatt megsemmisíteni. A gyapottok bagolylepke hernyók növekvő egyedszáma nemcsak a kukorica csöveken és a napraforgó virágzatán okoz rágást, hanem a muskátli virágbimbóin is. A kiodvasított bimbók elszáradnak és lehullanak a növény díszítő értékét csökkentve.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek