Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az elmúlt héten továbbra is változékony, igazi áprilisi időjárás uralkodott hazánkban. A szeles, napsütéses, időnként borult, kisebb záporokkal tarkított idő gyakran váltogatta egymást, majd a hét utolsó napjaiban egy délnyugatról érkező nedves légtömegből csapadék öntözte az egész országot, de a mennyiség tekintetében nagyok volt a szóródás. A nappali átlaghőmérséklet emelkedett, megszűntek az éjszakai fagypont körüli hőmérsékletek. Néhány helyen a hétvégi zivatarokból kevés jég is esett, de nem okozott károkat.

Az őszi kalászos gabonák közül az őszi árpán megjelentek a zászlós levelek, helyenként hasban van a kalász is. A búza 2-3 nóduszos fejlettségű, a korábbi esők igen jót tettek mindkét növény fejlődésének, a kijuttatott fejtrágya most fejti ki hatását. A bujább állományokban megdőlt foltok is láthatók. A növények több mint 50 %-án fertőzött az állomány gabonalisztharmattal, de a fertőzés a szártőre és az alsó levelekre összpontosul. A levélfoltosság betegségek mintegy a növények 20-30 -án látható, enyhe tünetekkel. A melegebb idő hatására a leveleken megjelentek az első gabonalevéltetű egyedek is, hamarosan várható a kolóniák kialakulása. A vetésfehérítő bogarak betelepedése még most is folyamatos, bár 10 hálócsapásban mindössze 4-7 imágó található. A nem feltűnően magas egyedsűrűség ellenére tömeges a peterakás, a tápanyagdúsabb búzafoltokban a növények 50-70 %-án vannak tojások.

 

repce fénybogár

Az őszi káposztarepce mindenütt virágzik. A repcefénybogarak betelepedése az uralkodó most, a változékony idő ellenére 10 hálócsapásonként 50-80 bogarat lehet fogni. Emellett megindult és emelkedő tendenciát mutató a repcebecő ormányos bogarak betelepedése. A változékony időjárás miatt elhúzódó virágzásra lehet számítani, ezért fokozott a fénybogarak kártételi esélye, ezért a növényállományokat rendszeresen ellenőrizni kell, illetve indokolt esetben védekezésre van szükség, a beporzó rovarok megkímélése mellett. Néhány repcetáblán kis létszámban megjelentek a bundásbogarak is, de egyedsűrűségük nem indokolja a külön védekezést.

Az esők hatására több gazdaságban kel a napraforgó, a cukorrépa és a kukorica. A kelés vontatott a viszonylag alacsony talajhőmérséklet miatt. A vontatottan kelő növényeket már látogatják a fiatal korban érzékeny károkat okozó barkók, lucernatáblák közelében a vincellérbogarak és időnként a sároshátú bogarak is. A kelőfélben levő növényállományokat ebben az időszakban rendszeresen figyelni kell, ugyanis rövid idő alatt is súlyos károkat okozhatnak ezek a bogarak.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek