Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

A hónap elején gyökeres változás állt be a kárpát medence időjárásában. Az addigi kimondottan aszályos hónapok után térségenként változóan, de 15-40 milliméter csapadék öntözte a földeket. A változó halmazállapotú csapadékkal együtt néhány napra ismét télies időjárás alakult ki, ami az éppen virágzó gyümölcsféléknek kimondottan rosszul jött. Az éjszakai fagyok kisebb-nagyobb károkat okoztak a mandula, a kajszi és az őszibarack virágaiban. Az okozott fagykár mértéke majd csak később állapítható meg, de emellett termékenyülési problémák is kialakultak, mert a hideg nappalokon a beporzó rovarok sem látogatták a virágzó növényeket. A hideg napok elmúltával már teljes virágzásban van a szilva, színes bimbós az alma és a körte néhány fajtája és a piros ribiszke, de zöldbimbós a cseresznye és a meggy is. Növényvédelmi szempontból most több károsító veszélyeire kell figyelmet fordítani.

A télies és csapadékos időjárás miatt a csonthéjas gyümölcsű fák moníliás virág-és hajtásfertőző betegségének a fellépése a veszélyes, melynek az ilyen meteorológiai körülmények kedveznek. A kórokozó szaporító képletei a virágon keresztül fertőzi meg a növényt, mely hervadásos tünetekkel reagál erre. A megbetegedett virágon keresztül jut be a hajtásokba, vesszőkbe, majd ott is a szövetek pusztulását idézi elő. A korábban elvégzett rezes lemosó permetezések jó alapot adnak az eredményes védekezéshez, de virágzás idején felszívódó-és kontakt készítmények kombinációjával előzhetjük meg a kórokozó járványos terjedését. A most végzendő kezelések virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor a virágfertőző monília mellett hatékonyan gátolják a sztigminás levéllikasztó betegség korai megjelenését.

őszibarack tafrinás levél

meggy monilia

Külön kell említeni az őszibarack tafrinás levélfodrosodás betegségét, melynek kimondottan kedvező a hideg és nedves időjárás. A száraz téli hónapok után most alakult ki olyan helyzet, melyben a kórokozó bejutott a levélkezdeményekhez a fakadó rügyekben. A levélkezdemények már fertőzötten fakadnak ki, és a fiatal levélkék már mutatják a jellegzetes fodros tüneteket. A kórokozó terjedését most felszívódó gombaölő készítményekkel gátolhatjuk eredményesen.

Az előző időszakban már megfigyelték a selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyóinak az előjövetelét téli nyugalmi állapotukból. A kártevő most ismét károsít, ezért érdemes átvizsgálni a buxus bokrok belsejét, mert a kártevő itt húzódik meg, és csak később rágja a bokrok felületét. Néhány hetes táplálkozás után a kártevő bábozódni fog, kirajzik, és folytatja nyári kártételét. A puszpángmoly harmadik , áttelelő nemzedéke pedig az őszi hónapokban okoz károkat a puszpángon.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek