Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Szeptemberi növényvédelmi teendők a kiskertekben

 

Lassan búcsút inthetünk a nyárnak, mely meglepetéseivel okozott néhány kellemetlen percet a kertészkedőknek. Átélhettük minden idők legmelegebb júliusát, a nehezen szűnő hőséget, a kitartóan fennmaradó aszályt, és a kártevőkben, betegségekben bővelkedő időszakot. A naptári ősz eljövetelével még nem szűntek meg a növényvédelmi teendők, a károsítók egy része még ilyenkor is veszélyezteti a termést, másrészt fel kell készítenünk növényeinket az eljövendő télre és a következő évi szezonra.

puszpángmoly hernyója

A nyári hónapok után a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska egészen a fagyos időszakig szívogatja a dísz-és haszonnövényeket, tehát minden lehetséges eszközzel-leginkább rovarölő szeres permetezéssel- akadályozzuk meg, hogy sok poloska vonuljon telelőre. Figyeljünk arra, hogy ne költözzenek be a lakásba vagy más védett zugba, mert jövő tavasszal ismét károsítani fognak, illetve lerakják petéiket a növényekre. Júliusban és augusztusban tömegesen károsítottak, így bőven van teendő a szívogatás és a telelés megakadályozása terén.

birs keleti gyümölcsmoly

A diófák rettegett kártevője az idei nyáron nagy számban lepték el a termést a nyugati dióburok legyek. Erről tanúskodik, hogy még augusztusban is százasával ragadtak a csapdákba. A rajzás a korábbi évek tapasztalatai alapján eltart szeptember végéig - október elejéig, tehát jut még teendő ezen a téren is. Az újonnan kifejlesztett, csalétekkel kombinált rovarölő szeres permetezés kiváló hatásúnak bizonyul a buroklégy elleni védekezésben.

nyugati dióburok fúrólégy kártétel

A gyümölcsmolyok közül az almamoly és a keleti gyümölcsmoly még szeptember végén is repül, tehát a kártevő hernyók jelenlétére egészen az alma és a birs szüretéig számítani kell. Az almamoly nemcsak az almában és a körtében károsít, hanem a dió termését is megtámadja. A birsben a legnagyobb kárt a keleti gyümölcsmoly hernyója okozza, egy gyümölcsben egyszerre több lárva is rághat, a következmény pedig a termés moníliás megbetegedése.

A csonthéjas termésű gyümölcsfákon nyár végére szaporodik fel a leveleken a sztigminás-és blumeriellás levélfoltosság gombája, mely nagy tömegben a lombozat idő előtti hullását okozza a cseresznyén, meggyen, kajszin, őszibarackon, mandulán, szilván, ezért szüret után se hagyjuk abba a fák lombvédelmét, utána pedig jöhet az őszi lemosó permetezés és a lehullott levelek komposztálása.

Szeptembertől a szőlőfajták zöme érik, de az elvékonyodott bogyókat ilyenkor támadja meg a szürkerothadás. Az érés miatt már csak rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű szereket használhatunk, de csapadékosabb időben rákényszerülünk a védekezésre.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása augusztus végén érte el a csúcspontját, az első lárvák már rágnak a buxus belsejében, de a hernyók zöme szeptemberben fog károsítani. Csak a bokrok belsejébe juttatott permetlével tudunk hatásosan védekezni a kártevő ellen.

zöld vándorpoloskák

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek