Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Az elmúlt időszak időjárását továbbra is a tartós és egyre súlyosbodó szárazság jellemezte. A nappali hőmérséklet az évszaknak megfelelően általában 15-20 Celsius fok körül mozgott, de éjszakánként csak néhány fokra voltunk a talajmenti fagyoktól. Sokat sütött a nap, ami a virágzó növények számára kedvező feltételeket teremtett a beporzáshoz. A szárazság miatt a betegségek megjelenése és terjedése a lisztharmat gombák kivételével továbbra sem időszerű, ahhoz valamennyi csapadékra lenne szükség, viszont egyre több kártevő okoz beavatkozást igénylő növényvédelmi problémát.

Az almafa lisztharmat most még elsősorban primer fertőzés formájában van jelen, főként az arra érzékeny fajtákon. A fertőzés a hajtások 2-5 %-át érinti, de ez a mérték is elegendő lehet a másodlagos hajtásfertőzés elindításához párás és meleg időjárás esetén. Az almafa levélpirosító levéltetű fertőzés lecsengőben van, friss fertőzés már nem tapasztalható. Helyette feljövőben a zöld almafa levéltetű, mely jelenleg a hajtások 2 %-án fertőz, illetve már takácsatkákat is megfigyelhetünk a levelek mintegy 5 %-án. Elhanyagolt és idős gyümölcsösökben látványosa terjed a vértetű, már a fiatal hajtások közelében is megfigyelhetők friss, vattaszerű tünetek a fákon. A fák elvirágzása után azonnal radikális beavatkozás szükséges, máskülönben kezelhetetlenné válik a fertőzés.

Körtén most még nincs varasodás fertőzésre utaló tünet, de helyette szórványosan, főként kiskertekben már látni körterozsdára jellemző tüneteket, és körtelevél gubacsatka levéltüneteket. Rovarok közül a körte levélbolha minden fejlődési alakja megfigyelhető, mellette látványos tüneteket okoz a hajtáshervasztó darázs is.

dión levélbarkó kártétel

Csonthéjas gyümölcsű fáinkon az őszibarack tafrinás levélfodrosodás már nem produkál friss tüneteket, de érzékeny fajtákon 20 % körüli a hajtásfertőzés nagysága. A barackmoly okozta hajtáscsúcs elhalás mértéke mintegy 15 %-ra tehető. Őszibarackon, kajszin és szilván a levéltetvek egy hét alatt az szórványos fertőzésből nagy kolóniák alkotta fertőzést idéztek elő a hajtások 2-10 %-án. Meggyen a száraz idő ellenére már 1-2 %-ban fertőzi a hajtásokat, de csapadék esetén a fertőzés súlyosbodása várható, illetve más csonthéjasokon is megjelennek a betegség tünetei.

Dión a lassú fakadás ellenére helyenként látványos, védekezésre okot adó lombveszteséget okoznak a levélbarkók. Mellettük már várható a szemölcsös- és nemezes gubacsatka első tüneteinek megjelenése.

Szőlőben a tripszekből a sárga ragacsos fogólapok heti fogása 14-16 darab, de az arasznyi hajtásokon már jól láthatók a szőlőben károsító levél- és gubacsatkák tünetei. A feromon csapdák már fogják a tarka szőlőmoly első egyedeit, a 3 naponkénti fogás 8 darab csapdánként.

A fajspecifikus feromon csapdák most legnagyobb tömegben a keleti gyümölcsmoly lepkéit fogják, de növekvő egyedszámban repülnek a csapdákba az almamoly hímjei is. A levélaknázó molyok repülése viszont most csökkenő tendenciát mutat. A májusi cserebogár ivararány kiegyenlítődése megtörtént, itt az ideje a kártevő elleni védekezésnek.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek