Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Március közepéig folytatódott a kellemesen tavaszias, de változékony időjárás. A dekád végétől azonban egy markáns, sarki eredetű hidegfront átmenetileg véget vetett a jó időnek. Az éjszakai fagyok telibe találták a mandula, a kajszi és az őszibarack virágzását, valószínűleg a fagypont alatti hőmérséklet nem kímélte a virágokat, a nappali hűvös időben pedig a méhek nem jártak. A változékony időjárás ellenére az őszi kalászosok és a repce fejlődése folytatódott, az árpa és a hibrid búzák szárcsomója már kitapintható, a repce pedig a tőlevélrózsából megkezdte a szárak fejlesztését, az erősebb kondíciójú részeken pedig rejtett zöldbimbós állapotba került.

Őszi árpán és búzán a gabonalisztharmat eddigi lappangó terjedése a melegebb idő hatására felgyorsult, a növekvő terjedés helyenként már 10-20 %-os fertőzöttséget eredményezett. A tünetek már nemcsak az alsó leveleken, hanem feljebb is megtalálhatók. A jelenlegi lehűlés visszafogja a fertőzés terjedését, de a következő felmelegedéssel együtt a fertőzés ismét folytatódni fog.

A szeptóriás és helmintospóriumos fertőzés még most is inkább észlelési szinten van jelen az állományokban, a sárgarozsda viszont erősebben fertőz, pláne a számára kedvező hidegebb időjárásnak, mellette pedig a lehullott néhány milliméter csapadéknak. A jelenlegi helyzetben elhagyhatatlan a rendszeres növényvizsgálat és a sárguló növényfoltok felderítése, a nagyobb kiterjedésű fertőzés elkerülése érdekében. Amennyiben a kórokozók terjedése nem áll meg az alsó levélrégiókban, nem szabad halogatni a fungicides beavatkozást.

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet. A bogarak betelepedését a jelenlegi hűvösebb idő csak átmenetileg akasztja meg, a jó idő visszatértével tovább fog folytatódni, sőt az első tojások lerakása is megkezdődik majd.

A védekezések hatására a repce szárormányosok egyedsűrűsége a minimális szintre csökkent, most a 3 napi fogás csapdánként nem haladja meg az 1-3 db-t.

A kiemelkedő virágszárakon gyülekeznek a repcefénybogarak, virágzatonként akár 10-15 bogár is megfigyelhető. A hűvösebb idő visszafogja a repce fejlődését, ezért a bogarak táplálkozása is korlátozott, tehát kirágják a bimbókat, hogy hozzájussanak a virágporhoz. Mindez a virág károsodásával jár együtt, és minél jobban elhúzódik a virágzás kezdete, annál nagyobb kárral kell számolni. A repcefénybogarak mellett már a bundásbogarak is megjelentek, melyek szintén virágporral táplálkoznak, tehát, ha növekszik egyedszámuk, fokozódik a veszély is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

búza sárgarozsda

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek