Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az elmúlt időszak időjárását a kettősség jellemezte. Napközben általában 10 Celsius fok körüli hőmérséklet uralkodott, éjszakánként viszont rendre fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Az éjszakai hideg ellenére a növények fejlődése töretlenül folytatódott, a mandula és a kajszi virágzik, az őszibarack virágzásának kezdete is csak napok kérdése. A bogyósok levelesednek, a többi gyümölcsféle zöldbimbós állapotban van. A Duna-Tisza közi kajszisokat erősebb fagy érte, másutt fagykárokról nem érkeztek információk.

A még nem virágzó ültetvényekben, házi kertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás. Külön ki kell emelni a legkorábban szívogató almafa levélpirosító levéltetvet és a ribiszke hajtászsugorító levéltetű kártételét, mert ezek látványos tüneteket produkálnak a növények levelein.

A csonthéjas termésű gyümölcsféléken, különösen a virágzó – és virágzás előtti állapotban levő mandula, kajszi és őszibarack fákon elengedhetetlen a moníliás virág- és hajtásfertőző betegség elleni védelem folytatása, mert a kórokozó az esőmentes napok ellenére is támad. A virágzó fákon most kontakt és felszívódó készítmények kombinációja ad megfelelő védelmet, a zöldbimbós állapotú fákon most még a rezes- és kontakt készítmények is hatásosak.

alma levelpirosító alma levéltetű

Az alma lehullott lombján áttelelt varasodás szaporító képlete még nem szóródik, a mikroszkópos vizsgálatok szerint még éretlenek az aszkosórák.

Körtéseinkben március első napjaiban megjelentek az első körte levélbolha imágók, a tojásrakás az elkövetkező napokban várható, melynek kezdetéről a vesszők és a rügyek vizsgálatával lehet meggyőződni.

A szőlő még nyugalmi állapotban van, de a nedvkeringés már megindult, az elvégzett rügyvizsgálatok alapján nem tapasztalható rügykárosodás. Végezzük el a lemosó permetezéseket a szőlőben is az áttelelt kórokozók ellen réz- és kén tartalmú készítményekkel, atka és amerikai szőlőkabóca áttelelő tojásai ellen pedig olajos-kénes készítményekkel. Erdő melletti ültetvényekben tavaly sok kárt okozott az ékköves faaraszoló, ezért rendszeresen figyeljünk a rügykárok megelőzése érdekében.

Már várható a selyemfényű puszpángmoly áttelelt hernyóinak aktivizálódása, ezért buxus növényeinket alaposan vizsgáljuk át rendszeresen, főként a bokrok belsejét.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek