Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Az idei esztendő első két hónapjának időjárása csapadék szempontjából kísértetiesen hasonlít 2019-es év januárjára és februárjára. Akkor és most is csapadékban szegényesen telt el az első két hónap, így most az eddig lehullott eső (mert hó nemigen fordult elő), eső miatt már-már szárazság körvonalazódott ki. Március első napjai csapadékkal indultak, így elhárult a közvetlen veszély és reméljük a csapadékban gazdag folytatást. Már az eddigi esők is rengeteget pendítettek az őszi káposztarepce és a kalászos gabonák állapotán, amibe az optimális nedvesség ellátottság mellett a sokéves átlagot meghaladó átlaghőmérséklet is közrejátszott. A talajok felső 5 centiméteres mélységében a hőmérséklet jelenleg már elérte a 8 Celsius fokot, így a rendelkezésre álló tápanyag felvételnek nincs akadálya. A kalászos gabonák erőteljesen bokrosodnak, még azok az állományok is szebbik képüket mutatják, melyek gyengébb állapotban futottak neki a télnek. Az őszi káposztarepce fejlődésében fokozatosan túlnő a téli, kifakult leveleken, friss lombot hoz és startra készen áll a szárba induláshoz.

talaj simitózás

Akadt gazdálkodó, aki már a szárazabb napokon elővette a simítót és elkezdte a szántott területeken az első talajműveletet, de ez a tevékenység még korainak mondható, mert a felszín alatt még kissé nyers a talaj a simítózáshoz, nem szabad elkapkodni, mert többet árt a koraiság, mint használ. Ezért jobb, ha az őszi szántást még azzal egy menetben el is munkálják. Megspórolható a külön munkamenet, kisebb a talaj téli párolgása, ami a leghidegebb napokon is bekövetkezik. A tavaszi felmelegedés hatására a gyomnövények kelése hamarabb bekövetkezik, a kikelt gyomokat pedig a vetőágy előkészítéssel ki tudjuk irtani.

Az állandósuló tavaszias idő már a repce szárormányosokat hetekkel ezelőtt előcsalogatta, az első tojásokat pedig le is rakta. Ez a folyamat a napokban fel fog gyorsulni, tehát fokozottan figyelni kell a csapdákat a létszámviszonyok ellenőrzése érdekében, valamint az optimális védekezési időpont megállapításához. A klórpirifosz és klórpirifosz-metil rovarölő szer hatóanyagok 2020 április közepén esedékes betiltásával tovább szűkül a rendelkezésre álló készítmények köre, így jobban oda kell figyelni a helyes időzítésre.

A melegebb napok a vetésfehérítő bogarak első példányait is hamarosan rajzásra készteti. Most a kártevő még a táblaszéli fasorok avarjában várakozik, de mivel imágó alakban telelt, már csak napok kérdése, hogy megjelenjen az őszi kalászos vetéseken, elsősorban a táblaszegélyeken. A létszám felmérésére most a fűhálózás a legalkalmasabb, ezzel állapíthatjuk meg a táblaszélek fertőzöttségét.

Nem alszik már a gabonafutrinka lárvája, a csócsárló sem, ez a kártevő a monokultúrában termesztett gabonafélék kártevője, ezért elsősorban itt kell figyelni kártételét. A jellegzetes rágásnyomok, a „csócsálás” könnyen felismerhetővé teszi jelenlétét.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek