Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

A januári és különösen a februári időjárás egyáltalán nem a telet tükrözte. Az ország nagy részén a tél folyamán alig esett hó, de az új esztendő első két hónapjában esőből is igen kevés esett, miközben a napi középhőmérsékletek rendre átlag felettiek voltak. Emiatt a talajfelszín napi nedvesség párolgása elérte a 2-3 millimétert. A tartósan tavaszias időjárás megszakította a növények téli nyugalmi állapotát. A hónap utolsó napjaiban a gyümölcsfák egy részénél a rügyfakadás jelei mutatkoznak. Így tesz a körte és a szilva, valamint a meggy, de más gyümölcsfajoknál is erősen megduzzadtak a rügyek. Mindez nagyon kritikus helyzet, mert egy visszatérő, faggyal járó lehűlés komoly károkat tehet a nedvességtől duzzadó, rajtra kész rügyekben. Fel kell gyorsítani a teendőket, különösen a metszési munkálatokat, a talajerő visszapótlását és a télvégi lemosó permetezések elvégzését. Különösen vonatkozik ez az őszibarackra, mert a fellazult rügypikkelyek közé az érkező esők könnyedén bemossák a tafrinás levélfodrosodás szaporító képleteit. Ha még nem került sor az őszibarack metszésére, inkább előzze meg a rezes lemosó permetezés a metszési munkálatokat.

őszibarack rügyduzzadása

A tartósan fagymentes talajban már aktivizálódnak a hasznos élő szervezetek. A talajfelszín közelében tartózkodnak a földigiliszták és végzik talajéletet serkentő munkájukat. Az őszi munkák során komposztálásra összerakott vagy talajtakarásra felhasznált szerves anyag a tél folyamán átesett a korhadási folyamatokon, térfogata a töredékére esett össze. Mindez jó jel, de nitrogén trágyázással vagy cellulózbontó készítményekkel tovább gyorsíthatjuk a folyamatot. A mikrobiológiai készítmények aktivizálódásához a 15 0C feletti hőmérséklet az optimális, ez érdemes megvárni.

A téli csapadék, még ha nem is volt túl sok, cserepessé tette a talaj felszínét, ezért a talaj szikkadásával érdemes sekélyen fellazítani a sorközöket az áttelelt fokhagyma, saláta, sóska és spenót ágyásokban. Lazítás előtt kiszórt fejtrágya, esővel bemosódva valóságos csodát tesz a növények növekedésében.

A száraz és enyhe időjárás továbbra is igen kedvező a mezei pocok szaporodásához. A folyamat már ősz óta tart, és emiatt a gyepesített gyümölcsösökben és szőlő ültetvényekben most is tart a gradációs folyamat. A kártevő egész télen szaporodott, és emiatt újabb és újabb kolóniák alakulnak ki. A további szaporodás megakadályozása érdekében a csalétkezés mellett érdemes a pocokkal fertőzött füvesítéseket feltárcsázni, ami a kártevő jelentős létszámcsökkenését idézi elő. T alakú fák kihelyezésével elősegíthetjük a ragadozó madarak odatelepülését, melyek sok mezei pockot fognak össze.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek