Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Az elmúlt héten tovább folytatódott az átlagoshoz képest jóval magasabb, időnként tavaszias időjárás. A nappali hőmérsékletek jóval 100C felett jártak és éjszakánként sem fagyott. Csapadék csak szórványosan esett. A kellemes idő sokat lendített az őszi vetésű növények állapotán, különösen meglátszik ez az őszi árpán és a káposztarepcén. Kezdik elveszíteni téli kifakult színüket és új, eleven zöld leveleket hajtanak. Emiatt fontos a fejtrágyázás minél gyorsabb elvégzése, ami megfigyelhető a határban. A kevés eső és a viharos szelek felszárították a talajfelszínt, így már nehezebb gépeket is elbír a talaj. Most az éjszakai visszanedvesedés miatt a szilárd és folyékony műtrágyák is egyaránt jól hatnak, a lényeg az, hogy minél előbb megkapják a vetések az első fejtrágyát.

repce sárgatálas megfigyelés

A nappali melegebb idő már a hónap elején előcsalogatta a repce szárormányos imágókat téli álmukból, és a repce is készen áll a szárba szökkenéshez, fokozott a veszélye a kártevő tojásrakásának. A bogarak most még érési táplálkozást folytatnak, hámozgatják a növény szárát és levelét, de napok kérdése csak, hogy megkezdjék a tojásrakást a szárba. A szárban egyszerre több lárva is károsíthat, melyek miatt a növény tápanyag forgalma korlátozódik, a szár hosszanti irányban felreped, a szár belseje szivacsossá és törékennyé válik. Az eredményes védekezés alapja a jó időzítés, melyet fűhálózással, sárgatálas módszerrel, ragacsos sárgalapokkal vagy vizuális megfigyeléssel oldhatunk meg. Veszélyes létszámnak tekinthető csapdánként 10-05 bogár/ nap, 3-5 bogár/m2 állományban illetve 1-2 bogár hálócsapásonként. Az időnkénti lehűlések elhúzódóvá teszik a rajzást és a tojásrakást is, ezért a védekezések szükség szerinti megismétlésére kell számítani.

A határt járva még több helyen látni álló kukoricaszárral borított földeket. Szerencsére ez inkább a kisebb gazdák területét érinti, de hatása mások kukorica vetéseire is ki fog hatni. A tavalyi, igen erős kukoricamoly fertőzés miatt ezekben a megsemmisítetlen szárakban zavartalanul áttelelt a kártevő lárvája. Még van lehetőség a szárak minél tökéletesebb felaprítására és leforgatására, de nem szabad késlekedni, ellenkező esetben ezek a területek fertőzési forrásként fognak funkcionálni.

A jelenlegi hőmérséklet még kevés a kalászos gabona kórokozók szaporodásának megindulásához, de az új levelek kifejlődésével párhuzamosan hamarosan megkezdődik az idősebb, már fertőzött levelekről a kórokozók áttelepülése is. Határszemle alkalmával figyeljünk erre is. Szárazabb és meleg idő elsősorban a gabonalisztharmat, míg a nedvesebb időjárás a levélfoltosság betegségeknek és a sárgarozsda fertőzés kialakulásának kedvez.

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek