Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék. A gyümölcsös kertekben még nem látható a szárazság jele, de a korai vetésű szabadföldi zöldségfélék biztonságos kelését minden valószínűség szerint hátráltatja. Kelesztő öntözés nélkül nem várható sikeres termesztés.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére, illetve a télvégi lemosó permetezések lebonyolítására, de a kajszi esetében már a piros bimbós állapot miatt vigyázni kell a permetlé töménységének beállításával. A lemosó permetezést nemcsak a gyümölcsfák, hanem a fás szárú díszkerti növények, rózsák valamint az örökzöldek is meghálálják. Már figyelni kell a puszpáng bokrokat, mert a hernyó alakban áttelelt selyemfényű puszpángmoly ismét megkezdi károsítását. Akkor járunk el helyesen, ha a bokrok belsejét vizsgáljuk át alaposan, mert a hernyók itt táplálkoznak, és csak a levelek elfogyasztása után rágnak a bokrok felületén.

Már itt az ideje beszerezni a különféle kártevők rajzásmegfigyelésére szolgáló feromon csapdákat és ragacsos fogólapokat. Ezekkel az eszközökkel jól követhető a kártevők megjelenése, rajzásdinamikája, ezért hatékonyan használható a permetezések pontos időzítésére. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető a programszerű permetezéssel járó felesleges növényvédelem, helyette csak akkor védekezünk, amikor a legjobb eredményt érhetjük el, ráadásul még kevesebbe is kerül. Kevesebb növényvédelemmel egészségesebb termést állíthatunk elő a szexferomon csapdák és színes ragacsos fogólapok használatával. Hazánkban legelterjedtebben a „Csalomon” csapdacsalád eszközeit használják, de más típusú csapdák is kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Örökzöldjeink alaposan megszenvedték a tél viszontagságait. A növények alja terítve van az elszáradt és lehullott levélmaradványokkal. Ezek egy része természetes levélváltás következménye, de más részük a kártevők és kórokozók tevékenységének a nyoma. Feltétlenül kedvező hatással lesz növényeink állapotára, ha a még rajtuk található elszáradt, beteg ágrészeket eltávolítjuk, azokat elégetjük. Az örökzöldek egészségi állapotán sokat javíthatunk, ha alaposan lemossuk réztartalmú gombaölő szerrel. A rezes lemosás ugyan csak a gombás eredetű betegségek ellen hatékony, de egyúttal javít a növények kondícióbeli állapotán is. Ha a növények vizsgálata során szúrágás vagy más rovar kártétel nyomaira bukkanunk, kérjük a növényorvosok szaktanácsát a védekezés mikéntje felől.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

 

selyemfényű puszpángmoly hernyója

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek