Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

A metszés célja, a gyümölcstermő növények termőegyensúlyban tartása, de fontos feladat a vegetáció megindulása előtt a betegségek és kártevők elleni preventív védelem. Ebben az időszakban még a károsítók nem fertőzik a növényeket, de a fákon levő szaporító képleteikkel veszélyeztetik a növények kezdeti fejlődését. A metszés során ezért különösen fontos a fertőzési források minél előbbi eltávolítása a fákról. Szedjük le a fákról a rájuk száradt gyümölcsmúmiákat, vágjuk le az elszáradt ágakat, vesszőket, kaparjuk le a pajzstetűvel, áttelelt atkatojással fertőzött ágrészeket. Ha a fák törzsére a múlt év során hernyófogó öveket helyeztünk el, most már bátran leszedhetjük azokat is. Vágjuk ki a fák tövénél kinőtt gyökérsarjakat, mert azok is fertőzési források lehetnek ( almafa vértetű ). Ha helyesen metszettünk, akkor a lombkorona jól átlátható, szellős, beteg ágaktól, gyökérsarjaktól mentes lesz, így az év során a permetlé eljut a fakorona bármely részére. A lemosó permetezés a megelőzés elvén nyugszik, mert a kórokozók és kártevők létszámát azok nyugalmi állapotában csökkentjük úgy, hogy kihasználjuk fokozott érzékenységüket a felhasznált készítményekkel szemben, anélkül, hogy fenyegetést jelentenénk a kultúrnövényre.

A télvégi lemosó permetezést fagymentes napokon végezzük, amikor szélcsendes az idő. Igen fontos, hogy a permetlé eljusson a növény minden részére, folyjék be a kéregrepedésekbe, vonjon be minden ágat, vesszőt és rügyet. Ehhez bőséges permetlére van szükség, ezért legalább 1000-1200 liter/ hektár vízben juttassuk ki a lemosásra szánt készítményt. A lé mennyiségét alapvetően a fa kora és mérete határozza meg, a lényeg a tökéletes fedettségen van, mert ezek a készítmények kontakt hatásúak, tehát csak akkor működnek, ha elérik a károsító szervezeteket.

A kertészek, növényorvosok számára rendelkezésre álló készítmények közül a réz tartalmúak elsősorban a baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen hatnak, a kén tartalmúak a lisztharmat gombák és atkák különböző fejlődési alakjai ellen, az olajos készítmények főként a rovarkártevők és atkák ellen vethetők be hatékonyan. Ezen hatóanyagok gyári kombinációi egyesítik egymás hatását, tehát vegyes fertőzés esetén is bevethetők. Eddig csak a gyümölcstermő fák lemosó permetezéséről beszéltünk, de ez a művelet ugyanilyen jól használható a szőlő növényvédelmében is a gombás eredetű megbetegedések és az atkafertőzés gyérítésére.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

 

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

 

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek