Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Méhmérgezés veszélyére való felhívás


Tisztelt Kamarai Tagtársaim!

 

Sajnálattal értesítelek Benneteket, hogy Veszprém megyében már megtörtént az első méhmérgezés. az ilyen esetek elkerülése érdekében szeretném felhívni a figyelmeteket a következőkre:

A repcék lassan elérnek abba a fenológiai stádiumba, hogy már nem lehet bennük sem cipremetrin, sem indoxakarb hatóanyagot alkalmazni. Ennek megfelelően kérek Mindenkit, hogy az engedélyokiratokban és a technológiai leírásokban szereplő előírások betartásával oldjuk meg a kártevők elleni védelmet.

Továbbá szeretném jelezni, hogy a nem virágzó kultúrákkal határos területeken, illetve a virágzó gyomokkal fertőzött illetve azzal szegélyezett, netán mézharmatos táblák esetében is érvényesek a korábbi előírások, ez egyben azt is jelenti, hogy pl. a virágzó kökénnyel, vagy akácossal szegélyezett táblák permetezésekor kellő körültekintéssel kell eljárni. Az említett területeken méhekre kifejezetten kockázatos szereket ne használjunk, ugyanakkor mérsékelten kockázatos szereket, ha az engedélyokirat erre utalást tesz, méhkímélő technológiai szabályok betartásával alkalmazhatunk. A méhekre nem jelölés köteles szerek kijuttatására ilyen helyzetben van lehetőség. Ez utóbbi beavatkozások között viszont ki kell emelni, hogy az említett fenológiai állapotú táblák esetében az acetamiprid-tebukonazol hatóanyagokat tartalmazó tankkeverékeket is csak a méhkímélő szabályoknak megfelelően lehet kijuttatni.

Végül szeretném hangsúlyozni, hogy a permetezések csak 4m/s szélsebesség alatt végezhetőek el a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint…

Még valami: ha a fentieket betartjuk, akkor a vadon élő beporzókat is megóvjuk a pusztulástól.

 

                                                           Tisztelettel:

Tóth Péter

NMNK Növény-Környezet- és Élelmiszer Biztonsági Bizottság Elnök

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek