Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

In memoriam Perczel Mihály


In memoriam Perczel Mihály

1957-ben érettségizett a Bácsalmási Általános Gimnáziumban, majd 1960-ban a Kertészeti Főiskolán mezőgazdasági mérnöki diplomát szerzett. A növényvédelem iránti érdeklődését követve 1972-ben a gödöllői Agrártudományi egyetemen a növényvédelmi szakmérnöki diploma tulajdonosa lett.

A Kertészeti Főiskola elvégzése után szakmai pályáját a Bácsalmási Állami Gazdaságban kezdte, ahol 1979-ig végigjárta a ranglétrát kerületvezetőtől növényvédelmi szakirányítón keresztül termelési rendszervezetőig (Bácsalmási Növénytermesztési Rendszer). Munkája során részese lehetett a napraforgó nagyüzemi termesztése  újszerű technológiája kidolgozásának, a hibridizáció és vele az első Plasmopara helianthi rezisztens hibridnapraforgó termesztésbe vételének. Munkatársaival és az RNÁ csapatával (Szász árpád vezetésével) elvégezték  a deszikkálás hazai bevezetéséhez, a REGLONE földi gépes  és repülőgépes alkalmazásának engedélyezéséhez szükséges szántóföldi kísérleteket. Megvalósították a korszerű napraforgóvetőmag  termesztés  üzemi gyakorlatát, a vetőmag csávázás korszerűsítése érdekében új hatóanyagok bevonásához szükséges kísérleteket végeztek Dr Vörös József (NKI)segítségével. Munkájuk eredményeként a napraforgó gyomirtása és desszikálása napi gyakorlattá vált.


1979-ben átkerült a Szekszárdi Mezőgazdasági Kombináthoz a KSZE Növénytermesztési  rendszer  termelési  és fejlesztési igazgató helyettesének, néhány év után a Kombinát vezérigazgató helyettese lett. Munkatársaival feladatuk volt 30 000-45 000  ha napraforgó termesztésének integrálása, a napraforgó növényvédelmének hangsúlyozása a szaktanácsadásukban, a növényvédő mérnökök „ belső” továbbképzésének megszervezése. Megoldották a partnereiknél a permetezőgépek rendszeres felülvizsgálatát, megvalósították egyes gombabetegségek kórfolyamatának, a fogékonyság vizsgálatának elvégzését a különböző hibrideknél.
1989-ben a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári Kísérleti Gazdaságának lett a termelési és fejlesztési vezérigazgató helyettese, majd vezérigazgatója. Mint a Vetőmag Terméktanács elnöke segítette a növényvédelmi gyakorlat fejlődését.


1998-tól a martonvásári Quattro Bt ügyvezető igazgatójaként OMMI megbízás alapján GMO kukoricák  fajta - összehasonlító kísérleteinek irányításáért felelt Herceghalom és Sóskút térségében. Később a Monsanto és a Pioneer is megbízásának tett eleget hasonló kísérletek elvégzésével.

Feladata volt munkatársaival a növényvédelem új lehetőségeinek vizsgálata, a termesztés-technológia megújítása (együttműködésben a SYNGENTA és jogelőd cégeivel). Összehasonlító és herbicid használati kísérleteket végeztek siló és takarmány cirok fajtákkal.

2012-ben a Plasmoprotect Kutató - Fejlesztő  Kft ügyvezető igazgatója lett. A Kft kifejezetten növényvédelmi kutatás-fejlesztés végzésére alakult a gödöllői Szent István Egyetemen, annak résztulajdonával. Az Egyetem kérésére szervezte meg a megalakuláshoz szükséges körülmény rendszert. Kutatás-fejlesztési tevékenységük a fungicid rezisztencia, patotípus meghatározás (Plasmopara h), fogékonyság vizsgálatok (pl.Orobanche és gombabetegségek) elvégzésére terjedt ki. Jelentősnek számító publikációs tevékenységük a Növényvédelem, az Agrofórum, és Plant Diseases amerikai sajtó orgánumokra terjedt ki.


Az elmúlt évben megkapta a Magyar Növényvédelmi Társaság díszoklevelét. Halála a magyar növényorvosok nagy vesztesége.


Dr Tarjányi József

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek