Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

In memoriam Böröczky Károly


In memoriam Böröczky Károly

Böröczky Károly 1948. június 17-én született Nemesgörzsönyben, az általános iskolát szülőfalujában végezte, majd Pápán a Jókai Mór Közgazdasági Technikum mezőgazdasági tagozatán érettségizett 1966-ban.

Mezőgazdasági felsőfokú szakképzettséget a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Agronómiai Főiskolai Karán szerzett. Ezt követően a Nagykanizsai Agronómiai Főiskolán Növénytermesztési üzemmérnöki, majd ismét Keszthelyen Növényvédelmi- és tápanyaggazdálkodási szaküzemmérnöki oklevelet kapott.

1968-tól szülőfalujában, a nemesgörzsönyi „Béke” MgTSz-ben előbb kertészeti, majd növényvédelmi szakirányítóként dolgozott az 1974-es szövetkezeti egyesítésekig, amikortól a mezőlaki utódszövetkezet, a „Kinizsi” MGTSz növényvédelmi szakirányítója, 1998-tól pedig egyidejűleg a Szövetkezet elnöke volt nyugdíjba vonulásáig. Ez idő alatt szakmai és gazdasági vezetőként részt vállalt az akkori szakmai szervezetek (Teszöv, növénytermesztési és állattenyésztési rendszerek) munkájában.

Az aktív időszak lezárultával szaktanácsaival segítette a gazdákat, 2015-től a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bejegyzett szaktanácsadója.

Böröczky Károly elsők között vett részt a növényvédelmi szakemberek érdekképviseleti szervezetének megalakításában, a Veszprém Megyei Növényvédő Mérnökök Egyesületének, majd annak átalakulása után a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének alapító tagja, két cikluson keresztül - 2008-2016 között - a Veszprém Megyei Kamara titkára. Titkári munkáját elhivatottan, diszkréten, a rá jellemző és tőle megszokott precizitással végezte.

2012-től 2020-ig az országos Kamara Növény-, Környezet- és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagja. 2016-2020 között a Veszprém Megyei Területi Szervezet Etikai- és Fegyelmi Bizottságának elnöke. A kamarai képzések háttérmunkáját végző stáb aktív tagja.

Rendszeresen tudósította a megyei sajtó olvasóit a kamarai eseményekről. Felhívta az olvasók figyelmét az okszerű növényvédelem, a növényvédelmi szakemberek felelősségteljes munkájának fontosságára, rávilágított szerepükre abban, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztó asztalára.

A növényvédelmi előrejelző rendszer indulása óta koordinálta a megyei előrejelző munkát, valamint Pápa környékén végzett szántóföldi megfigyeléseivel, adatszolgáltatásával hozzájárult az előrejelző rendszer működéséhez.

Szakmai és kamarai munkájáért 2007-ben kiváló növényorvos kitüntetést kapott, 2018-ban pedig az agráriumban eltöltött életpályája, a gazdatársadalmat is segítő szaktanácsadói tevékenysége, valamint a kamarai szervezetben végzett munkája alapján „Miniszteri Elismerő Oklevél” kitüntetésben részesült.

A szakmai életút tényszerű méltatása után a kollégára, a szerény, kitartó szorgalmú, minden körülmények között emberséges, segítőkész barátra, a mindhalálig hiteles életet immár maga mögött hagyó emberre Kosztolányi Dezső szavaival gondolunk:

”…olyan ez épen,
mint az az ember ottan a mesében.
Az élet egyszer csak őrája gondolt,
mi meg mesélni kezdtünk róla: "Hol volt..."
majd rázuhant a mázsás, szörnyű mennybolt
s mi ezt meséljük róla sírva: "Nem volt..." „

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek