header


Elindult a parlagfű szezon!


Elindult a parlagfű szezon!

 

Július közepét követően az allergiások szempontjából is elkezdődött a parlagfű szezon, az ANTSZ a hónap derekától folyamatosan közepes (11-30 pollen/m3) és néhány napja már magas (31-100 pollen/m3) pollen koncentráció értékeket mér a levegőben. Az „érzékeny allergiásoknál” már a közepes koncentráció is tüneteket okoz, de tünetek az allergiások többségnél csak a magas koncentrációnál kezdődnek.

 

A parlagfű többnyire virágbimbós fejlődési stádiumban van, de a növények 10%-nál már elkezdődött a virágzás.

 

Parlagfű téren az idei évben sem jobb a helyzet, ugyanazok a problémák jelentkeztek, mint az előző években.

A szántóföldi kultúrák közül a gyengébb termőhelyeken (pl: homok) levő napraforgót és kukoricát is megviselte a július végi hőhullám, aminek következtében az eddig megbúvó parlagfüvek fényhez jutottak, erőre kaptak és megerősödtek, már a sorokban is feltűntek. Igazán most érzékelhetők a gyomirtó szerek és a technológiák közötti különbségek. A kukorica és a napraforgó estében a parlagfű tömeges előfordulása a táblaszéleken, illetve a sorhiányos, tőhiányos részeken jellemző.

 

A kiskultúrák közül az egyre nagyobb területen termesztett olajtökben is felszaporodott a parlagfű, de mivel augusztus elején megkezdődött a betakarítása, vélhetően a helyzet javulni fog.

 

Még mindig vannak kezeletlen gabona tarlók (igaz ezek száma napról napra csökken), ugyanakkor sok rosszul művelt tarlót is lehet találni, ahol a parlagfű tovább virít. A parlagfüves tarlók kezelése a felület nagyságából és a hatékony védekezés lehetőséből adódóan kiemelt fontosságú. Ezeken a területeken sokszor a parlagfű magassága miatt nem elegendő az egyszeri tárcsás talajművelés, legtöbbször egy újbóli átlós művelésre volna szükség.

                               

Rosszul végzett tarlóhántás. Fotó: Nagy László

 

Az út menti kaszált parlagfű intenzív újrahajtása tapasztalható országszerte, valamint még mindig találhatók olyan helyek (pl: kerékpárutak, dűlőutak) ahol a parlagfű háborítatlanul burjánzik A közterületek, útszélek, ruderális területek kaszálása jelenleg a legfontosabb feladatok közé tartozik, mivel a nyár ezen időszakában már csak ezeken a kultúrnövénnyel nem borított területeken lehet hatékonyan védekezni.

                                                   

Útszéli újhajtó parlagfű. Fotó: Nagy László

 

A védekezéseknél a parlagfű lehető leghatékonyabb irtására kellene törekedni, kerülni a látszatvédekezéseket, mivel azok teljesen haszontalanok.

 


Sajtó megjelenésekFelhívás!

Lejárt szavatosságú, történelmi növényvédő szerek országos szintű felméréséről és megsemmisítéséről!

 

Az ország területén feltételezhetően még napjainkban is találhatóak régmúltból itt maradt lejárt, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szerek illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben, egyéb helyeken. Egy 2003-as felmérés szerint az országban megközelítőleg 300 tonna ilyen növényvédő szer hulladék volt. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is végzett egy ilyen célú részleges felmérést 2010-ben, és eszerint is országszerte találhatóan voltak még ilyen régi növényvédő szer készletek.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara többször kezdeményezte a kérdés ismételt napirendre vételét, és állami pénzügyi forrás biztosítását e célra. A Földművelésügyi Minisztérium fontosnak tartja a probléma végleges megoldását, és akciót indít a lejárt szavatosságú régi, elsősorban történelminek nevezhető növényvédő szer hulladékok térítésmentes begyűjtésére és megsemmisíttetésére. A minisztérium elhatározása a probléma megoldására üdvözlendő. Az ország elemi érdeke, hogy megszabadulhassunk ezektől a veszélyes növényvédő szer hulladék tételektől.

A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát bízza meg a lejárt szavatosságú, történelmi növényvédő szer tételek országos felmérésével. A kamara tagjai közreműködésével, valamint a kapcsolatrendszerükbe tartozó partnereik segítségével a legszélesebb körben igyekszik felhívni minden érintett figyelmét erre az akcióra. 

Nagyon fontos kiemelni, hogy a felmérés, majd ezt követően a lejárt növényvédő szer hulladék készletek begyűjtése a készletekért felelősök, a készlet tulajdonoson, kezelők, érintettek számára név nélkül és költségmentesen fog történni. Tehát senkinek nincs oka attól tartani, hogy esetleg valamilyen szankciót foganatosít a hatóság azokkal szemben, akiknél ilyen készletek találhatók, és azokat egyébként jogszabályok általi kötelezettségük okán ez idáig nem semmisíttették meg. A felmérés és begyűjtés célja nem ez, hanem az, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország e veszélyes anyagoktól.

A lejárt szavatosságú növényvédő szer hulladékok felmérését és összesítését a következő kategóriák szerinti bontásban végezzük, eszerint kérjük jelezni a készleteket:

  1. Rendszerváltás előttről származó tételek.
  2. Rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek.
  3. Az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.

A fellelt lejárt növényvédő szer hulladék tételeket név és mennyiség (kg, liter) szerint kell listázni, illetőleg a beazonosíthatatlan készleteket ismeretlen por, granulátum vagy folyadék (kg, liter) jelöléssel.

A feladat elvégzésének határideje:             2017. november 10.

Kérjük, akinek kezelésében ilyen lejárt növényvédő szer hulladék van, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával a pontos felmérés, illetve a későbbi térítésmentes elszállíttatás érdekében.

Továbbá kérjük, hogy a rendelkezésre álló eszközeikkel szíveskedjenek segíteni jelen felmérést a felhívás eljuttatásával minden lehetséges érintetthez, hogy ezektől a veszélyes anyagoktól lehetőség szerint minél nagyobb arányban megtisztíthassuk az országot.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén Kamaránk készséggel áll rendelkezésükre.

 

Budapest, 2017. október 13.

 Üdvözlettel:

Dr. Tarcali Gábor  

 elnök     

 Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi             Kamara                             

 

XII. Növényorvosi Nap

A XII. Növényorvosi Napra a regisztráció, ahogyan tavaly is történt egy online regisztrációs felületen keresztül történik.

Online regisztrációs felület linkje: http://agrarin.hu/novenyorvosreg/

  

 

  

 

  

.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek