header


A parlagfű intenzív növekedésnek indult

Az áprilisi szokatlanul hideg, fagyos időjárás, amely a szőlő és a gyümölcsfák, dísznövények károsodását okozta, jót is tett. A már kikelt parlagfüvet elpusztította. Az elmúlt időszakban lehullott csapadék segítette a talaj herbicidek (gyomirtó szerek) hajtáskifejtését. Azokon a területeken, ahol a gazdálkodók időben elvégezték, megfelelő minőségben a gyomirtást bízhatnak abban, hogy területükön nem okoz majd gondot a parlagfű. Ugyan akkor most kell különös gondot fordítani a táblaszegélyeken kelő parlagfű elleni gyomirtására, a talaj mozgatás nélküli gyomirtó szerek felhasználásával. Ahol még nem végezték el a tavaszi vetések gyomirtását feltétlenül tegyék meg, mert a posztemergens (vetés után) alkalmazott készítmények a 2-6 leveles gyomnövények ellen a leghatékonyabbak.

Ne felejtsük el, nem csak a parlagfű pollenje okoz allergiás tüneteket. Most virágoznak a pázsitfű félék, amelyek pollenje az arra érzékeny embertársainknak komoly gondot okoz. Nagyon fontos az útmenték, árokpartok, megfelelő és minőségben történő folyamatos kaszálása. Májusban nem a parlagfű pollenjétől tüsszögnek az allergiások.

A kertekben, parkokban a virágágyásokat, kővázákat alaposan szemügyre kell venni, és a fiatal parlagfüvet ki kell húzni.

Különös figyelmet fordítsunk frissen letelepített pázsitra, de a már beállt gyepet is érdemes átvizsgálni, különösen a madáretetők környékét. Erős kétszikű, illetve parlagfű fertőzés esetén használhatunk III.-as forgalmi kategóriájú gyomirtó szert, amely gyep területre engedélyezett.

A parlagfű elleni eredményes, környezetkímélő védekezési mód kiválasztásához kérje növényorvos, növényvédő mérnök segítséget.

 

Budapest, 2016-05-13


Sajtó megjelenésekFelhívás!

Lejárt szavatosságú, történelmi növényvédő szerek országos szintű felméréséről és megsemmisítéséről!

 

Az ország területén feltételezhetően még napjainkban is találhatóak régmúltból itt maradt lejárt, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szerek illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben, egyéb helyeken. Egy 2003-as felmérés szerint az országban megközelítőleg 300 tonna ilyen növényvédő szer hulladék volt. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is végzett egy ilyen célú részleges felmérést 2010-ben, és eszerint is országszerte találhatóan voltak még ilyen régi növényvédő szer készletek.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara többször kezdeményezte a kérdés ismételt napirendre vételét, és állami pénzügyi forrás biztosítását e célra. A Földművelésügyi Minisztérium fontosnak tartja a probléma végleges megoldását, és akciót indít a lejárt szavatosságú régi, elsősorban történelminek nevezhető növényvédő szer hulladékok térítésmentes begyűjtésére és megsemmisíttetésére. A minisztérium elhatározása a probléma megoldására üdvözlendő. Az ország elemi érdeke, hogy megszabadulhassunk ezektől a veszélyes növényvédő szer hulladék tételektől.

A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát bízza meg a lejárt szavatosságú, történelmi növényvédő szer tételek országos felmérésével. A kamara tagjai közreműködésével, valamint a kapcsolatrendszerükbe tartozó partnereik segítségével a legszélesebb körben igyekszik felhívni minden érintett figyelmét erre az akcióra. 

Nagyon fontos kiemelni, hogy a felmérés, majd ezt követően a lejárt növényvédő szer hulladék készletek begyűjtése a készletekért felelősök, a készlet tulajdonoson, kezelők, érintettek számára név nélkül és költségmentesen fog történni. Tehát senkinek nincs oka attól tartani, hogy esetleg valamilyen szankciót foganatosít a hatóság azokkal szemben, akiknél ilyen készletek találhatók, és azokat egyébként jogszabályok általi kötelezettségük okán ez idáig nem semmisíttették meg. A felmérés és begyűjtés célja nem ez, hanem az, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország e veszélyes anyagoktól.

A lejárt szavatosságú növényvédő szer hulladékok felmérését és összesítését a következő kategóriák szerinti bontásban végezzük, eszerint kérjük jelezni a készleteket:

  1. Rendszerváltás előttről származó tételek.
  2. Rendszerváltás és az európai uniós csatlakozási időpont közötti időszakból származó tételek.
  3. Az európai uniós csatlakozás utáni időszakból származó tételek.

A fellelt lejárt növényvédő szer hulladék tételeket név és mennyiség (kg, liter) szerint kell listázni, illetőleg a beazonosíthatatlan készleteket ismeretlen por, granulátum vagy folyadék (kg, liter) jelöléssel.

A feladat elvégzésének határideje:             2017. november 10.

Kérjük, akinek kezelésében ilyen lejárt növényvédő szer hulladék van, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával a pontos felmérés, illetve a későbbi térítésmentes elszállíttatás érdekében.

Továbbá kérjük, hogy a rendelkezésre álló eszközeikkel szíveskedjenek segíteni jelen felmérést a felhívás eljuttatásával minden lehetséges érintetthez, hogy ezektől a veszélyes anyagoktól lehetőség szerint minél nagyobb arányban megtisztíthassuk az országot.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén Kamaránk készséggel áll rendelkezésükre.

 

Budapest, 2017. október 13.

 Üdvözlettel:

Dr. Tarcali Gábor  

 elnök     

 Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi             Kamara                             

 

XII. Növényorvosi Nap

A XII. Növényorvosi Napra a regisztráció, ahogyan tavaly is történt egy online regisztrációs felületen keresztül történik.

Online regisztrációs felület linkje: http://agrarin.hu/novenyorvosreg/

  

 

  

 

  

.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek