header


A parlagfű intenzív növekedésnek indult

Az áprilisi szokatlanul hideg, fagyos időjárás, amely a szőlő és a gyümölcsfák, dísznövények károsodását okozta, jót is tett. A már kikelt parlagfüvet elpusztította. Az elmúlt időszakban lehullott csapadék segítette a talaj herbicidek (gyomirtó szerek) hajtáskifejtését. Azokon a területeken, ahol a gazdálkodók időben elvégezték, megfelelő minőségben a gyomirtást bízhatnak abban, hogy területükön nem okoz majd gondot a parlagfű. Ugyan akkor most kell különös gondot fordítani a táblaszegélyeken kelő parlagfű elleni gyomirtására, a talaj mozgatás nélküli gyomirtó szerek felhasználásával. Ahol még nem végezték el a tavaszi vetések gyomirtását feltétlenül tegyék meg, mert a posztemergens (vetés után) alkalmazott készítmények a 2-6 leveles gyomnövények ellen a leghatékonyabbak.

Ne felejtsük el, nem csak a parlagfű pollenje okoz allergiás tüneteket. Most virágoznak a pázsitfű félék, amelyek pollenje az arra érzékeny embertársainknak komoly gondot okoz. Nagyon fontos az útmenték, árokpartok, megfelelő és minőségben történő folyamatos kaszálása. Májusban nem a parlagfű pollenjétől tüsszögnek az allergiások.

A kertekben, parkokban a virágágyásokat, kővázákat alaposan szemügyre kell venni, és a fiatal parlagfüvet ki kell húzni.

Különös figyelmet fordítsunk frissen letelepített pázsitra, de a már beállt gyepet is érdemes átvizsgálni, különösen a madáretetők környékét. Erős kétszikű, illetve parlagfű fertőzés esetén használhatunk III.-as forgalmi kategóriájú gyomirtó szert, amely gyep területre engedélyezett.

A parlagfű elleni eredményes, környezetkímélő védekezési mód kiválasztásához kérje növényorvos, növényvédő mérnök segítséget.

 

Budapest, 2016-05-13


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek