Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közleménye a repce- és virágmézek határérték feletti acetamiprid tartalmával kapcsolatban


Tisztelt Kollégák!

 

Mindenki előtt ismeretes, hogy a növényvédőszer-hatóanyagok kivonásával kapcsolatos döntések következtében erősen beszűkült a kártevők ellen bevethető szerek listája. Ennek a folyamatnak következtében fordulhatott az elő, hogy a tavalyi évben kipörgetett repce és a tavaszi virágmézek acetamiprid tartalma több esetben meghaladta az élelmezésegészségügyi határértéket (MRL-t), ami 0,05mg/kg. A szerek szabályos felhasználása során a szennyeződésnek a fenti értéket meghaladó mennyisége nem fordulhat elő, ebből következik, hogy egyes területeken az acetamipridet tartalmazó készítmények nem a megfelelő dózisban illetve az engedélyezettnél nagyobb gyakoriságban kerülnek felhasználásra.

Alternatívaként a lambda-cihalotrin és a deltametrin méhkímélő szabályok szerinti alkalmazása valamint a tau-fluvalinátnak akár a nappali kijuttatása lehet megoldás. Ezzel kapcsolatosan meg kívánjuk jegyezni, hogy az említett hatóanyagok némelyikével kapcsolatosan különösen a repce fénybogár vonatkozásában a szakirodalom már tárgyalta a kialakuló tolerancia vagy a rezisztencia kérdését. 

A szennyeződések csökkentéséhez hozzájárulhat az acetamiprid hatóanyagú készítmény éjszakai órákban történő kijuttatása is, ugyanis ebben az esetben a virágok jelentős része bezárul és a nektár közvetlenül nem érintkezik a permetlécseppekkel.

A mézekben talált határérték feletti szermaradék esetek jól példázzák, hogy a szabályok szigorú betartása mennyire fontos. Azok megszegése viszont olyan problémákat generál, amelyekre eddig nem volt példa. Ennek elkerülése érdekében ismételten felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy az engedélyokiratokban foglalt előírásokat fokozottan be kell tartani.

  

Budapest, 2023. 04. 20.

 

                                                                    

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek