header


 

 

 

 

Parlagfű helyzetkép július elején

 

 

Június hónap végén egy Nyugat felől érkező hidegfront hatására az ország Nyugati részén jelentős mennyiségű az Észak-keleti részén viszont alig mérhető mennyiségű csapadék hullott. Július hónap első dekádjában egy újabb markáns hidegfont az ország Nyugati, Dél-keleti felében jelentős mennyiségű, míg az Észak-keleti és Középső felében csak az aratást késleltető, jelentéktelen mennyiségű csapadékot hozott.

 

                                                                  

                                                                                   forrás: https://www.met.hu

 

A csapadékhiány következtében az Észak-alföldi régióban elő fordulnak aszályos területek.

 

 

 

A június végén - július elején lehullott csapadék hatására (az aszályos területek kivételével) a növények intenzíven fotoszintetizálnak, fejlődnek amit a műholdas vegetációs index felvétel is alátámaszt. A szántóföldi kultúrák sem szenvednek - az aszályos területek kivételével - a vízhiánytól, turgorosak jó gyomelnyomó képességgel bírnak.

 

                                                                    

                                                                                           forrás: https://www.met.hu

 

 

 

Július elejei parlagfű helyzetkép:

 

A Nyugat-dunántúli régióban a július eleji esőzések kedveztek a parlagfű fejlődésének. A kukorica és a napraforgó állományok jól fejlettek, zártak ezért a parlagfű a továbbra is csak a táblaszéleken tudott megerősödni. A napraforgó és a kukorica területek döntő többségében csak gyenge (˂10% felületi borítottság) parlagfű fertőzöttség figyelhető meg. A művelt területeken parlagfű jellemzően generatív állapotban van (70%) az elkülönült virágbimbó már a növények többségénél megfigyelhető. A nem művelt területeken a virágbimbós és virágzás kezdeti szakaszában lévő fejlettségű parlagfű a jellemző. A kamarai szakemberek tájékoztatása alapján az útszélek, közterületek kaszálása jól halad a közepesen-erősen fertőzött területek inkább a nehezen megközelíthető helyeken fordulnak elő.

 

 

 

 

A dél-dunántúli régióban, Baranya megyében továbbra is a napraforgó és szója kultúrában tapasztaltak közepes mértékű (˂10-30% felületi borítottság) parlagfű fertőzést. A kukorica területek fertőzöttsége is nőtt az utóbbi időszakban, az állományok közel felében közepes mértékű fertőzöttség tapasztalható. A szójában sziklevelestől és a virágzás kezdeti állapotáig minden fejlettségi állapotú parlagfű megtalálható. Az parlagfű állományok többségénél már itt is a virágrügy differenciálódása, növekedése a jellemző, de emellett a tarlókon tömeges kelés is megfigyelhető. Jelenleg a gabona tarlók többsége gyengén fertőzött a kelő vagy néhány levélpáros parlagfűvel. A nem művelt területek parlagfű fertőzöttsége a régióban gyenge-közepes.

 

                                                          

                                                            A parlagfű fejlettsége ruderálián Baranya Megyében     Fotó: Fonód Judit

 

A közép-dunántúli régióból Veszprém megyékben döntően gyenge parlagfű fertőzöttség a jellemző a kukorica és napraforgó kultúrákban. A ruderális területek is még jól állnak igaz alacsony fertőzöttségi szinten mindenütt megtalálható a parlagfű. A parlagfű kultúrnövénnyel borított területeken sziklevelestől a virágbimbós fejlettségig egyaránt megtalálható.

 

Az Észak-alföldi régióban Jász-Nagykun-Szolnok megyében alacsony parlagfű fertőzöttséget tapasztaltak a kukorica és a napraforgó kultúrákban, a kukorica és a napraforgó állományok gyomelnyomó képessége továbbra is jó. A nem művelt területeken erős parlagfű fertőzöttség tapasztalható. A már virágzó parlagfüvek előfordulása is a nem művelt területeken jellemző, a kultúrnövénnyel borított területen jóval alacsonyabb a generatív fázisba lépett növények aránya. Hajdú-Bihar megyében a megye Északi-részén a gyengébb talajokon a csapadékhiánytól szenvedő napraforgó és kukorica állományokban a táblán belül több helyen is megjelent a parlagfű. A tábla széleken a 10-12 leveles valamint 30-50 cm magasságú virágbimbós és virágzó növények egyaránt megtalálhatók. A tábla széleken a virágbimbós növények hozzávetőlegesen 30%-körül a virágzó növények 3-5 %-ban fordulnak elő. A hónap eleji csapadék hatására a tarlókon a parlagfű gyors és intenzív fejlődésnek indult. A tarlókon a parlagfű 4-8 valamint 10-12 leveles virágbimbós és a betakarítás során lekaszált hajtás végű 6-8 (10) leveles oldalhajtásos formában található meg. A tarlón a virágbimbós növények aránya nagyon változó, hozzávetőlegesen 15-20 % körül alakul. A tarlók fertőzöttségének a mértéke a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Az ültetvényekben a parlagfű 6-8 levelestől a virágzó növényig több fejlettségi állapotban megtalálható. A ruderálián, útszéleken szintén több fejlettségi állapotban található meg parlagfű, a lekaszált növényeknél a csapadék hatására intenzív újrahajtás tapasztalható. A le nem kaszált területen a növények 50-60 %-a virágbimbós és 4-5%-a virágzik. A ruderáliákon, valamint az utak mentén itt is mindenütt megtalálható a parlagfű igaz egyelőre gyenge-közepes borítottsági értékkel.

 

                                                               

                                                                Parlagfű fertőzöttség a kukorica tábla szélén Hajdú-Biharban     Fotó: Nagy László

 

 

 

                                                                 

                                                                     Az eltérő tarlómagasság hatása a parlagfűre Hajdú-Bihar Fotó: Nagy László

 

Az észak-magyarországi régióban Heves megyében a napraforgó területek döntő többsége gyengén (˂10% felületi borítottság) fertőzött. A szőlő területek 95%-a is csak gyengén fertőzött parlagfűvel. A ruderlis területek fertőzöttsége pedig jellemzően gyenge-közepes (˂10-30% felületi borítottság) mértékű. A kultúrnövényes területeken sziklevelestől a virágbimbós fejlettségű parlagfűig minden megtalálható. A többi megyéhez hasonlóan a nem művelt területeken a virágbimbós növények aránya jelentős.

                                                                

                                                                          Parlagfű fertőzöttség Heves Megyében zabban      Fotó: Gáll József

 

 

Az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztály elektronikus felületén adott tájékoztatása lapján:

 

< >lokálisan helyenként alacsony koncentrációban megjelent a parlagfű virágpora  

 

Több napon keresztül alacsony koncentrációban mértek parlagfű pollent a Budapesti, Győri, Szegedi, Zalaegerszegi mérőállomásokon.

 

Mivel az elkövetkezendő időszak időjárása az előrejelzések alapján kedvez a parlagfű virágzásának ezért a lakott területek közelében levő fejlett virágzó vagy virágzás közeli állapotban levő parlagfű elleni védekezésre kell hangsúlyt fektetni.

 

A gabona tarlók is kiemelt figyelmet követelnek, mivel nem megfelelő tarlóápolás esetén jelentős felülettel járulnak hozzá a parlagfű pollenterheléshez. A védekezést a parlagfűvel közepesen, erősen fertőzött táblán a lehető legalacsonyabb tarlómagassággal történő betakarítással és azt követő gyors tarlóápolással kell végezni.

Nagyon fontos, a dűlő utak a táblaszélek folyamatos karbantartása is mivel fejlett parlagfű növények itt nagy mennyiségben találhatók meg.

 

A kaszálások szakszerű elvégzése továbbra is a legfontosabb feladat, mivel ha továbbra is csapadékos, meleg marad az időjárás a parlagfű gyors regenerálódása, újrahajtása várható.

 

2018.07.14.


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek