header


 

 

Elindult a parlagfű szezon !

 

            Július közepét követően az allergiások szempontjából is elkezdődött a parlagfű szezon, az ANTSZ a hónap derekától folyamatosan közepes (11-30 pollen/m3) és néhány napja már magas (31-100 pollen/m3) pollen koncentráció értékeket mér a levegőben. Az „érzékeny allergiásoknál” már a közepes koncentráció is tüneteket okoz, de tünetek az allergiások többségnél csak a magas koncentrációnál kezdődnek.

 

A parlagfű többnyire virágbimbós fejlődési stádiumban van, de a növények 10%-nál már elkezdődött a virágzás.

 

Parlagfű téren az idei évben sem jobb a helyzet, ugyanazok a problémák jelentkeztek, mint az előző években.

A szántóföldi kultúrák közül a gyengébb termőhelyeken (pl: homok) levő napraforgót és kukoricát is megviselte a július végi hőhullám, aminek következtében az eddig megbúvó parlagfüvek fényhez jutottak, erőre kaptak és megerősödtek, már a sorokban is feltűntek. Igazán most érzékelhetők a gyomirtó szerek és a technológiák közötti különbségek. A kukorica és a napraforgó estében a parlagfű tömeges előfordulása a táblaszéleken, illetve a sorhiányos, tőhiányos részeken jellemző.

 

A kiskultúrák közül az egyre nagyobb területen termesztett olajtökben is felszaporodott a parlagfű, de mivel augusztus elején megkezdődött a betakarítása, vélhetően a helyzet javulni fog.

 

Még mindig vannak kezeletlen gabona tarlók (igaz ezek száma napról napra csökken), ugyanakkor sok rosszul művelt tarlót is lehet találni, ahol a parlagfű tovább virít. A parlagfüves tarlók kezelése a felület nagyságából és a hatékony védekezés lehetőséből adódóan kiemelt fontosságú. Ezeken a területeken sokszor a parlagfű magassága miatt nem elegendő az egyszeri tárcsás talajművelés, legtöbbször egy újbóli átlós művelésre volna szükség.

 

Rosszul végzett tarlóhántás. Fotó: Nagy László

 

Az út menti kaszált parlagfű intenzív újrahajtása tapasztalható országszerte, valamint még mindig találhatók olyan helyek (pl: kerékpárutak, dűlőutak) ahol a parlagfű háborítatlanul burjánzik A közterületek, útszélek, ruderális területek kaszálása jelenleg a legfontosabb feladatok közé tartozik, mivel a nyár ezen időszakában már csak ezeken a kultúrnövénnyel nem borított területeken lehet hatékonyan védekezni.

 

Útszéli újhajtó parlagfű. Fotó: Nagy László

 

A védekezéseknél a parlagfű lehető leghatékonyabb irtására kellene törekedni, kerülni a látszatvédekezéseket, mivel azok teljesen haszontalanok.

 


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek