header


Parlagfű helyzetkép


Parlagfű helyzetkép

 

szeptember vége

 

 

            Az Alföldet és a Dunántúl déli részét kivéve parlagfű pollen a jellemzően már csak alacsony ( ˂11 pollen /m3) koncentrációban fordul elő a levegőben.

 

 A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációjának alakulása 2016-ban és 2017-ben:

(A 2017. évi grafikon még nem validált, részleges adatsor alapján készült.)

forrás:www.antsz.hu

 

Az alacsony illetve még néhol közepes parlagfű pollen koncentráció legfőbb oka az, hogy a fővirágzás a növények többségénél a befejeződött, már csak az oldalhajtások virágzása figyelhető meg. A növények többségénél fellevelek tövében már teljesen kifejlődtek a magok.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása is nagymértékben hozzájárult az alacsony pollenkoncentráció értékekhez. Az Alföldön illetve a Dunántúl déli részén továbbra is közepes pollen koncentrációt mértek. Az utóbbi hetekben a vegetáció betakarítási munkák következtében épp ezeken a területeken csökkent a legnagyobb mértékben, ami a OMSZ MODIS műholdfelvételei alapján számított normál vegetációs index térképen is jól látható.

 

                                                    

                                                                                                 forrás: OMSZ (www.met.hu)

 

A parlagfűvel fertőzött napraforgó táblák többségén a betakarítást követően megfigyelhető a parlagfű oldalhajtásainak az intenzív fejlődése, virágzása. Ezen elhanyagolt tarlók kedveznek a parlagfűnek, mivel betakarítást követően konkurencia nélkül tovább fejlődhet. A betakarítási munkák a lehullott - helyenként nagymennyiségű - csapadék miatt megtorpantak, ami szintén a parlagfű virágzásának, magkötésének kedvez(ett). Az érett kukoricában a gyomelnyomó képesség megszűnését követően több megyében is megfigyelhető a parlagfű megerősödése. A parlagfű előrehaladott érési állapota miatt ez már nem elsősorban egészségügyi problémát okoz, hanem a területek gyommag fertőzöttségét növeli.

 

Betakarításra váró erősen gyomosodó napraforgó.       fotó: Nagy László

 

Továbbra is élő probléma a nem művelt területek, erdőtelepítések parlagfű borítottsága melynek valószínűleg már csak az őszi fagyok vetnek véget.

 

Az útszélek, dűlőutak elhanyagolt területek kaszálása mostanra erősen megkésett, mivel a parlagfű magérése már a növények többségén elkezdődött. A parlagfű jelenlegi fenológiai állapotában a védekezések már eredménytelenek mivel a magok már kifejlődtek, megértek a megkésett kaszálással csak a további terjedésüket segítjük elő.

 

2017. szeptember 27.


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek