header


Dr. Nagy László


Parlagfű helyzetkép

 

augusztus

 

 

 Augusztus végén az ANTSZ az ország területének jelentős részén nagyon magas pollenkoncentráció értékeket mért, ami többszörösen meghaladta az allergiát kiváltó értéket.

                                                           

forrás:www.antsz.hu

 

 

A magas parlagfű pollen koncentráció legfőbb oka az, hogy a növények fővirágzása erőteljesen beindult, a növények 50-70% -nál 50%-os virágzás tapasztalható a fővirágzaton.

 

                                                            

fotó:Nagy László

 

A kialakult pollen helyzetet az is tovább rontotta, hogy elmúlt napok, hetek időjárása a felettünk többször is átrobogó hidegfrontoknak köszönhetően szeles, változékony és jellemzően száraz volt. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a táblaszéli, útszéli és egyéb nem művelt területeken előforduló parlagfű növények néhol bokor nagyságúvá cseperedtek és számtalan virágzatot hoztak. Szakirodalmi adatok alátámasztják, hogy a legtöbb pollent épp ezek a háborítatlanul fejlődő növények termelik. A szántóföldeken is romlott a helyzet mivel, a július végi hőhullám következtében a gyengébb termőhelyeken lévő növény állományok érésnek indultak gyomelnyomó képességük jelentősen csökkent. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (továbbiakban:kamara) szakemberei által végzett felmérések alapján megállapítható, hogy a jobb termőhelyeken levő napraforgók gyomelnyomó képessége még jelen pillanatban is jónak mondható, mivel a száraz meleg nyár miatt a fehérpenész okozta kártételen kívül jelentős gomba kártétellel (lomveszteséggel, kényszeréréssel) nem kellett számolnunk ezért a parlagfű nem tudott a táblaszéleknél beljebb férkőzni. Sajnos ez gyengébb talajokon nem mondható el, mivel a napraforgó érésnek indult vagy éppen felsült ezzel teret engedve a parlagfűnek. Ezeken a területeken a vélhetően csak korábban bekövetkező betakarítás fogja csak megszüntetni a parlagfű fertőzöttséget. Szintén a kamarai felmérések alapján elmondható, hogy viasz-sárgaérés stádiumában levő kukorica állományok a gyomelnyomó képessége országos viszonylatban közepes, az állományok parlagfű fertőzöttsége jellemzően gyenge. Pest, Heves, Veszprém, Nógrád megyékben viszont gyenge a kukorica gyomelnyomó képessége az állományok parlagfű fertőzöttsége gyenge szórványosan közepes. A tarlók jó részét mostanra megművelték ennek ellenére országos viszonylatban a területek 70-80%-ban (˂ 10% borítottság) gyengén és 20-30% közepesen parlagfűvel fertőzöttek.  

 

A legtöbb megyében az erdőtelepítések többsége parlagfűvel erősen fertőzött. Az a tapasztalat, hogy vágott illetve telepített területeken sokszor nehéz megközelíthetőségükből, művelhetőségükből adódóan a elmaradnak a parlagfű elleni védekezések. Az esetek többségében a védekezések elmaradásának oka továbbra is osztatlan közös tulajdoni formából adódó bizonytalan tulajdoni, felelősségviselői szemlélet.

 

A megyei járások földhivatalai is július közepétől teljes erőbedobással végzik a parlagfű felderítéseket néhol már helikopterek segítségével is. Az idén a civil szervezetek is bőven kiveszik a részüket a felderítésből a polgár illetve mezőőrök számos területet jelentettek be a jegyzőnek illetve a földhivatalnak. A felderítésekkel együtt megindultak a hatósági intézkedések, ami sajnos csak az utólagos védekezések arányát javítja.

 

Továbbra is a nem művelt területek, útszélek, dűlőutak elhanyagolt közterületek menetesítése a fő feladat mivel igazán itt lehet még hatékonyan védekezni.

 

 

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

 

 

 

 

 


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek