header


Már megjelent a parlagfű virágzati tengelye

 

A parlagfű virágzati tengelyének megjelenése után hamarosan megjelennek a porzós virágok s ontják az allergén pollen milliókat. A parlagfű elleni védekezés  fő célja  a virágzás, a pollenszórás és a magérlelés megakadályozása. A védekezés módja függ a fertőzés tengelyétől a fertőzött terület nagyságától, a termesztett kultúrától. A védekezési mód megválasztásánál, arra kell törekedni, hogy egy szál parlagfű se maradjon. Sajnos a teljes mentességet nem tudjuk elérni, a parlagfű biológiájából  s a talajaink gyommag fertőzöttségéből adódóan mit tehetünk most? Ahol lehetséges alacsonyra állított folyamatos  kaszálással csökkenthetjük a fertőzés mértékét. Vigyázat a nem kellő mélységű kaszálás esetén a parlagfű újra hajt és még több porzós hajtást hoz. Eredményes védekezéshez, az időjárásfüggvényében 4-5 kaszálásra is szükség lehet. Gyomlálás kisebb területeken eredményes módszer, eső után a még nem virágzó egyedek könnyen kihúzhatók. Gyomláláskor gumikesztyű használata kötelező, mert az arra érzékenyeknél bőrvörösödést okozhat. A gyomlálást alkalmazhatjuk kiskertekben, konyhakertekben, virágágyásokban, díszburkolattal fedett területeken. Ügyeljünk, arra, hogy a gyomnövény ne tudjon visszagyökeresedni. A gyökeréről jól rázzuk le a földet. Kapálással ugyancsak védekezhetünk a parlagfű ellen. Eredményes, akkor lesz, ha mélyen a gyökérmaghoz közel vágjuk el, illetve a visszagyökeresedést megakadályozzuk. Tűző napon nem könnyű feladat. Egy ember egy futballpályányi területet napi 12 órában 3 nap alatt tud gyom mentesíteni. A parlagfű fertőzés erőteljes lehet, s különös gondot kell fordítani a távvezeték tartók környékére, a művelő utak, víznyomásos területekre. Növényvédő szeres kezelés esetén vegyük figyelembe a vízvédelmi szabályokat.

 

Felhívjuk a figyelmet, arra, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok forróság, aszály esetén a gyomnövényekre közvetlenül kijuttatott egyes gyomirtószerek nagyon lassan fejtik ki hatásukat. Ennek oka az életfolyamatok lassulása, leállása s a herbicid molekula nem tud eljutni hatáskifejtés helyére, s ezért a kezelést meg kell ismételni.

 

Megkezdődött az aratás. A betakarítás után a gabona és a repcetarlók potenciálisan a legnagyobb pollentermelő területek, amennyiben a gazdálkodás során elmulasztottuk az agrotechnikai  és vegyszeres védekezéseket. A parlagfű tenger kialakulását megfelelő tarló ápolással megakadályozhatjuk.


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek