header


Nagyon kedvező az időjárás a parlagfű fejlődésének

 

Az elmúlt időszak csapadékos 20 °C fok körüli talajhőmérséklet nagyon kedvez a parlagfű fejlődésének. Ha továbbra is ilyen időjárás marad, akkor július első napjaiban megkezdődhet a parlagfű virágzása, pollenszóródása. Utolsó lehetőségeink vannak, hogy eredményesen csökkentsük a parlagfű egyedszámát.

 

Legfontosabb teendőink:

 

  • a házkörüli kertekben, díszkertekben gyomlálással mélyebb kapálással irtsuk a gyomot.

 

  • a gyepes területeket különösen a madáretetők környékén alacsonyra állított gyakori fűnyírás, gyepekre engedélyezetett gyom irtószer felhasználása.

 

  • árok partok, utak mentén többszöri kaszálás különös tekintettel a kerékpár utak mentére.

 

  • út építésnél, építkezéseknél a földdepók gyommentesen tartásáról folyamatosan gondoskodni kell kaszálással, gyom irtószer felhasználással, szükség esetén fekete fólia takarással.

 

  • szántóföldön, amely kultúrákban lehetséges kései vetések esetén sürgősen el kell végezni a vegyszeres gyom irtást. Ahol nem hatottak a kezelések mechanikai gyom irtást haladéktalanul meg kell tenni, még be lehet menni a táblákra.

     

Feltétlenül meg kell szemlélni az előzőleg vízzel borított, víznyomásos területeket, mert a műveletlen, kezeletlen  területek a legfertőzöttebbek gyommagvakkal s innen indul az egyik legerősebb parlagfű pollenfelhő.

 

Az idei évben a parlagfű elleni küzdelem egyik legfontosabb eredménye a gazdák, gazdálkodó szervezetek különös gondot kezdenek fordítani a tábla szélek szegélyek gyom irtására. A gyomok virágázását egész tenyészidőszak alatt meg kell akadályozni

 

Különös gondot kell fordítani betakarításkor a gyomfoltokra, aratás után nem szabad  a táblán meghagyni, a mechanikai módszerrel meg kell semmisíteni.

 

A hatékony környezet kímélő gyom irtási eljárás kiválasztásához kérje növényorvosa tanácsát.

 

Keszthely, 2016. június 8.

NMNK


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek