header


Nagyon erős pollenfertőzés várható,

ha nem írtjuk virágzás előtt a

PARLAGFÜVET.

 

Az ország nagy részén befejezéshez közeledik az aratás, s a tarlón kikelt parlagfű adja a legnagyobb mennyiségű pollent, ha nem akadályozzuk meg a parlagfű virágzását. Ebben az évben különösen körültekintően kell elvégezni a tarlóápolási munkákat, mert a sok csapadék és a meleg időjárás nagyon  kedvez a parlagfű kelésének, fejlődésének. A kezeletlen területeken nem lesznek ritkák a 2,5-3 m-es parlagfű példányok. A tarlón történő gyomirtási módszerekről tájékozódjon a  NÉBIH honlapján:

 

http://portal.nebih.gov.hu/informaciok/noveny/lakossagi/novenyvedelem/novenyvedelem-lakossagi?p_p_id=101_INSTANCE_4ndba0yRXvQX&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&p_r_p_564233524_tag=tarl%C3%B3

 

Továbbra is folyamatosan irtani kell a gyomokat, kaszálni kell a táblaszegélyeket, útszéleket. A belvízzel borított területeket állandó kontroll alatt kell tartani, mert gyommaggal fertőzöttek, ahol több évig is életképes marad a parlagfű magja.

 

A házi kertekben a betakarított zöldborsó, burgonya, saláta, hagyma területét folyamatosan tartsuk gyommentesen megakadályozva parlagfű kelését.

 

Amennyiben már virágzó parlagfüvet kaszálunk , kihúzzuk, csak védőmaszk és kesztyű viselésével tegyük.

 

Kaszálás után alapos tisztálkodás, hajmosás szükséges a pollenfertőzési nyomás csökkentése érdekében.

 

Ne felejtsük el a parlagfű virágzását folyamatosan meg kell akadályozni, csökkentve ezzel a pollenfertőzést, valamint a gyommagfertőzést.

 

Budapest, 2016. július 19.

NMNK

 


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek