header


Már most el kell kezdeni a jövő

évi parlagfű fertőzöttség csökkentését

 

A parlagfű magja megfelelő körülmények közé kerülve több mint 30 évig megőrzi csírázóképességét, ami azt jelenti, hogy egy évben elmulasztott védekezés 30 évig fertőzheti az adott területet. Ezért nagyon fontos, hogy irtsuk a már elvirágzott példányokat, s ne engedjük a magokat beérni. Különösen fontos a tábla szegélyekre figyelni, mert itt árnyékolás nélkül gyorsan érik a mag. Betakarításkor a gépekkel a szegélyeken gyorsan beérett magvakat szinte „elvethetjük, és ezzel továbbfertőzzük az eddig parlagfű mentes táblát is.

 

A kedvező időjárás hatására a parlagfű „második és harmadik nemzedéke” is erőteljes fejlődésnek indult. A parlagfű nagyon alkalmazkodó képes növény. Jellemző rá a neoténia jelensége (neoténia= csíra, illetve fiatal növény korban virágzik, illetve magot érlel), ezért szükséges már a csíranövényeket is elpusztítani, s nem a fagyokra várni. Ugyanez vonatkozik a már lekaszált újra hajtó egyedekre, s a villamos sínek között és az aszfalt réseiben kikelt növényekre is.

 

A kifejlett növényeken a beérett magvak a madaraknak kiváló csemege, de egyben ők az egyik legnagyobb terjesztők is.

 

Figyelem! Csak parlagfű magtól mentes madáreleséget vásároljunk. Ha ez nem lehetséges válogassuk át és tisztítsuk ki.

 

 

A most induló új gazdasági évben még lehetőség van a vetésterv változtatására. A parlagfűvel erősen fertőzött területekre, olya növényt vessünk, amelyben a gyomirtó szeres védekezés megoldható, vagy rendelkezésre áll megfelelő gépi és/vagy kézi munka kapacitás.

Budapest, 2016. szeptember 14.


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek