header


10 nap múlva július 1-től büntetés

 

Aki a parlagfű irtását, virágzatának kialakulását nem akadályozza meg büntetésre számíthat. A parlagfű „második nemzedéke” is erőteljes növekedésnek indult a csapadék és a meleg időhatására.

Ahol még nem végezték el a második kaszálás árokparton , utak mentén, udvarokban, ipari parkokban és környékén feltétlenül alacsonyra állított fűnyíróval, kaszával tegyék meg. 

Az aratás után a megfelelő tarlóápolást különös gonddal tegyék meg, mert nedves időjárás esetén tömeges lehet a parlagfű kelése.

A víznyomásos területeken, a táblaszegélyeken a gyomtengereket  szárzúzóval egyéb mechanikai úton semmisítsük meg.

A tavaszi gyomirtások a tapasztalatok szerint jól sikerültek. Szépen egyenletesen borítja kultúrnövény a táblákat, így nincs sok esélye a gyomnövények kelésének, fejlődésének. Viszont a csapadékos, meleg időjárás kedvez a gombabetegségeknek, járvány kialakulásának. A fertőzött levelek leszáradnak s a kultúrnövény helyét gyomnövények foglalják el.

 

 

Melyek a legfontosabb teendők:

  • Folyamatos alacsony kaszálás, virágzati tengely kialakulásának megakadályozása.
  • A tarló gyommentesen tartása.
  • Utak mentén, díszburkolatok, útszegélyek tisztántartása, gyomirtása.
  • A táblákon a gazfoltok megsemmisítése.
  • A kultúrnövényeinket jó egészségi állapotban kell tartani. Ezért nagyon fontos a károsító rovarok is a károkozók elleni hatékony megfelelő időben elvégzett védekezés.
  • A parlagfű mentes állapotot folyamatosan a fagyokig fenn kell tartani.

 

 

Budapest, 2016. június 21.

 

NMNK

 


Sajtó megjelenések.További média megjelenésekVideó galériaPartner szervezetek