Üdvözöljük
a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján!

Növényvédelmi előrejelzés

 

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani. Már megmozdult az alma és a körte valamint a meggy és a cseresznye is. A lemosó permetezéssel már nem lehet tovább várni, mert a megkésett kezelés könnyen perzselést fog előidézni a kifakadt rügyekben. Előtte el kell távolítani a sorközökből a metszés során levágott ágakat, gallyakat. Az égetés már környezetvédelmi okokból tiltott, és ez így helyes. Helyette a nyesedék zúzása, aprítása a jó megoldás, mellyel a szerves anyag helyben marad, idővel lebomlik, és humusz képződik belőle. Házi kertekben tökéletes megoldás a facsíkok mulcsozására, ezzel megóvjuk a talajt a kiszáradástól, kellő vastagságban gátolja a gyomok kelését és fejlődését. Számolni kell némi „pentozán” hatással, ezért pótolni kell a cellulózbontó mikroorganizmusok által ideiglenesen elvont nitrogén tápanyagot. Kísérletek bizonyították a talajtakarás termésre gyakorolt pozitív hatását, ezért néhány nagyüzemben is alkalmazzák már a házi kerti használat mellett.

A téli időszakot a pázsitok kisebb- nagyobb nehézségekkel vészelik át. Ha száraz, hideg fagyot kap, képes a bokrosodási csomóig visszafagyni, majd a tavasz eljövetelére újból kifakadni. Ha vastag hótakaró borítja huzamosabb ideig, képes a levegőtlen körülmények miatt kipállani. Ezen a télen kevésbé ártott az időjárás, de ennek ellenére jó néven veszi gyepünk a kényeztetést. Most az újbóli fakadás kezdetén egy alapos gyepszellőztetés csodát tesz a növényzettel. A gyephasogatással rengeteg elhalt, összefilcesedett fűszálat távolítunk el, levegőhöz jut a gyökérzet, ezért újult erővel kezd növekedni a fű. A gyephasogatás után elég cefetül néz ki pázsitunk, de egy alapos fejtrágyázás és öntözés ezeken a száraz napokon gyorsan helyrerázza a füvet. Sajnos az idei télen nem sokat aludt a vakond, emiatt rengeteg a feltúrt kert. A vakondtúrásokat gereblyézzük el, szükség esetén vessük felül a foltokat, így hamarosan eltűnnek a sebhelyek kertünkben, igaz lehet, hogy csak ideiglenesen. A vakond fokozottan védett állat, ezért béküljünk meg jelenlétével, mert munkálkodása során rengeteg talajban élő kártékony rovart, drótférget, pajort pusztít el.

Sajnos nemcsak a szántóföldeken, hanem a gyümölcsös kertekben, sőt a házi kertekben is jól telelt a mezei pocok. A további károk mérséklése és elkerülése érdekében ezeken a helyeken is fel kell venni a harcot ellenük. Ha nem akarunk rágcsálóirtó csalétket használni, akkor a rendszeres talajmozgatás negatívan hat szaporodására. Jelenlétük az év során elsősorban a lédús gyökerű sárgarépát, petrezselymet, zellert, burgonyát veszélyezteti.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

 

Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Sajtó megjelenések

.

Média megjelenések

Partner szervezetek